eGotuj.pl to największy zbiór przepisów kulinarnych internautów w Polsce.

Mamy 23040 przepisów


Najlepsza nalewka żurawinowa i dżem z alkoholem

data dodania: 2014-02-04 21:02
autor: FacetGotuje
źródło: xn--bednarzrafa-35b.pl
Średnia ocena potrawy:
  • 5 z 5 gwiazdek ocena przepisu kulinarnego.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
1 głosy Głosuj i Ty!

Składniki przepisu

  • Żurawina (przemrożona) – 8 szklanek
  • wódka – 1 l
  • cukier – 3,5 szklanki
  • sok z cytryny – 2 łyżki
  • goździki – 3 szt.

   - żurawinę przemrażamy kilka dni w zamrażarce, zmrożone owoce blender-ujemy do tego momentu by około połowa owoców pozostała w całości
- do soja w którym będzie stała nalewka wrzucamy tak przygotowaną żurawinę i zalewamy ją wódką (1 litr), odstawiamy na 2 tygodnie do ciemnego i ciepłego miejsca, co parę dni wstrząsamy całość
- po tym okresie owoce żurawiny odcedzamy na drobnym sicie, ręcznie wyciskając z owoców pozostały sok
- nalew który uzyskaliśmy przecedzamy przez gazę którą kilkukrotnie składamy, tak by powstał nam klarowny nalew żurawinowy
- przecedzony nalew wlewany do garnka i podgrzewamy dodając cukier, goździki i sok z cytryny, podgrzewamy do momentu zagotowania
gdy zobaczymy pierwsze oznaki gotowania wyłączamy gaz i odstawiamy na 2 minuty po tym czasie dodajemy spirytus (0,5 l)
- gorące rozlewamy do butelek, żurawinówka nie wymaga długiego okresu „leżakowania”. Degustację można rozpocząć już po tygodniu od rozlania
- owoce żurawiny które pozostały nam po odcedzeniu rozgniatamy np. tłuczkiem do ziemniaków i dodajemy 2,5 szklanki cukru, wszystko razem mieszamy do momentu rozpuszczenia cukru
- tak przygotowany dżem wkładamy do małych słoiczków i pasteryzujemy (wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 º do momentu pojawienia się pęcherzyków powietrza w słoiczkach)


Tak przygotowany dżem możemy spokojnie przechowywać kilka m-cy.
Proporcje wystarcza do przygotowania 4 butelek 0,5 litrowych nalewki żurawinowej oraz trzech małych słoiczków dżemu.

Smacznego !!

Komentuj ten przepis





Masz już konto w serwisie?
Zaloguj się!

Formularz logowania
Zapomniałem hasło

Nie masz jeszcze konta?
Załóż konto w minutę!

Formularz rejestracji


Połącz już teraz swojego bloga z serwisem eGotuj.pl.
Twoje przepisy będą oceniane i komentowane przez innych użytkowników. Ty też będziesz mógł oceniać i komentować inne przepisy.

Nie, dziękuje


Gratulacje! Twoje konto zostało pomyślnie zarejestrowane w serwisie dzieki temu możesz dodawać nowe przepisy, komentować lub oceniać istniejące.

Na podany przez Ciebie adres e-mail wysłaliśmy link aktywujący konto. Jeżeli nie będziesz mógł znaleźć e-maila, sprawdź także katalog SPAM w Twoim programie pocztowym.

Przejdź do swojego panelu gdzie możesz dostosować swój profil lub powróć do ostatnio oglądanej strony.