eGotuj.pl to największy zbiór przepisów kulinarnych internautów w Polsce.

Mamy 23040 przepisów


Pstrąg w galarecie - Trout in aspic

data dodania: 2014-01-23 12:24
autor: mystylemyeveryday
źródło: mystylemyeveryday.blogspot.com
Średnia ocena potrawy:
  • 5 z 5 gwiazdek ocena przepisu kulinarnego.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
2 głosy Głosuj i Ty!

Składniki przepisu

  • Składniki: jeden duży lub dwa mniejsze pstrągi 1 cebula kilka ziaren ziela angielskiego 2 liście laurowe 1 marchewka
  • 1 pietruszka mały seler 3 łyżeczki żelatyny 4-5 jaj przepiórczych 1/2 zielonego ogórka

   Jak zrobić pstrąga?

- włóż do garnka wypatroszonego i oczyszczonego pstrąga, dodaj cebulę, liście laurowe, ziele angielskie i sól, zalej wodą, około 1 litra, gotuj 20-25 min.
- do drugiego garnka dodaj obrane warzywa, zalej wodą około 1 litra i gotuj do miękkości, około 30 min.
- wyjmij pstrąga z wywaru, zdejmij skórę, obierz z ości i podziel na spore cząstki
- wyjmij warzywa z wywaru, ostudź
- przecedź przez sito obydwa wywary, połącz i dosmakuj
- odlej 1/2 litra wywaru, dodaj 3 łyżeczki żelatyny, podgrzej tak aby żelatyna się rozpuściła (nie gotuj!)
- ugotuj jaja przepiórcze - 2 min. - obierz ze skorupy i podziel na połowę
- przygotuj naczynie, wlej na dno 1-2 milimetry wywaru z żelatyną, włóż do zamrażarki, kiedy stężeje możesz na nim układać warzywa, jaja i rybę
- z warzyw z wywaru i z ogórka powycinaj fantazyjne wzory
- układaj na dnie naczynia warzywa, cienko pokrojony ogórek, jaja przepiórcze, następnie obraną rybę możesz na koniec dodać jaja i trochę warzyw (jeśli ci zostały)
- zalej wszystko tężejącym wywarem i wstaw do lodówki przynajmniej na 1-2 godziny
- następnie naczynie odwróć, ułóż na liściach sałaty lub wstążkach ogórka i marchewki
- podaj z cytryną lub dipem chrzanowym

Dip chrzanowy:
- wymieszaj 1-2 łyżeczki chrzanu z 3-4 łyżkami śmietany lub jogurtu, dodaj sok z cytryny, posiekany koperek i pieprz, wymieszaj

Moja rada:
- warzywa gotuję oddzielnie aby nie miały aromatu ryby
- jeśli zostanie ci wywar rybno - warzywny możesz go wykorzystać do zrobienia zupy rybnej

Komentuj ten przepis





Masz już konto w serwisie?
Zaloguj się!

Formularz logowania
Zapomniałem hasło

Nie masz jeszcze konta?
Załóż konto w minutę!

Formularz rejestracji


Połącz już teraz swojego bloga z serwisem eGotuj.pl.
Twoje przepisy będą oceniane i komentowane przez innych użytkowników. Ty też będziesz mógł oceniać i komentować inne przepisy.

Nie, dziękuje


Gratulacje! Twoje konto zostało pomyślnie zarejestrowane w serwisie dzieki temu możesz dodawać nowe przepisy, komentować lub oceniać istniejące.

Na podany przez Ciebie adres e-mail wysłaliśmy link aktywujący konto. Jeżeli nie będziesz mógł znaleźć e-maila, sprawdź także katalog SPAM w Twoim programie pocztowym.

Przejdź do swojego panelu gdzie możesz dostosować swój profil lub powróć do ostatnio oglądanej strony.