eGotuj.pl to największy zbiór przepisów kulinarnych internautów w Polsce.

Mamy 23040 przepisów


Sernik - Cheesecake

data dodania: 2014-01-09 10:20
autor: mystylemyeveryday
źródło: mystylemyeveryday.blogspot.com
Średnia ocena potrawy:
  • 5 z 5 gwiazdek ocena przepisu kulinarnego.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
3 głosy Głosuj i Ty!

Składniki przepisu

  • Masa sernikowa Składniki: 1 kg sera homogenizowanego do wypieków (wiaderko) 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 kubek jogurtu (340-350 g) 1 szklanka cukru (jeśli lubisz słodszy dodaj więcej)
  • 4 jajka 2 cukry waniliowe lub 2 łyżeczki esencji waniliowej łyżka masła 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej i cytrynowej 1/3 potartej mrożonej pomarańczy odrobina czerwonego barwnika (proszek)
  • Ciasto do sernika Składniki: szklanka mąki 1/3 szklanki cukru 1/2 kostki masła (100 g)
  • 1 jajko łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli

   Jak zrobić ciasto?

- zagnieć wszystkie składniki, z ciasta zrób kulę. owiń folią i włóż na 20 - 30 min. do lodówki
- wysmaruj formę i wysyp bułką tartą
- wyklej formę ciastem i włóż do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 10 min.

Jak zrobić sernik?

- utrzyj jajka z cukrem na puszystą masę
- wymieszaj jogurt z mąką ziemniaczaną, dodaj do sera, wymieszaj
- połącz ser z masą jajeczną, dodaj roztopione masło
- dodaj wanilię, kandyzowane skórki i potartą pomarańczę, wymieszaj
- 3 łyżki masy serowej połącz z odrobiną barwnika a resztę masy wlej na kruche, podpieczone ciasto
- z różowej masy zrób na wierzchu sernika łyżeczką małe kleksy
- weź patyczek i poprowadź - zaczynając od środka - dookoła różowych kleksów na serniku
- włóż sernik do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz 50-60 min.
- po ostygnięciu wyjmij z formy i udekoruj

Moja rada:

- udekorowałam sernik dookoła cukrem pudrem i kandyzowanymi wiśniami
- kiedy wyklejasz ciasto do formy, maczaj ręce w wodzie, aby się ciasto nie kleiło
- jeśli nie masz barwnika możesz do masy dodać trochę kakao

Komentuj ten przepis


To naprawdę bardzo łatwy sernik, który jest miękki i wilgotny. Wszystkie składniki miesza mój robot, a zrobienie tych kropek i pociągnięcie po nich patyczkiem to sama przyjemność, pozdrawiam
2014-01-09 21:52 przez: mystylemyeveryday No to chyba przepis "średnio trudny" ale co tam :)
2014-01-09 21:18 przez: janek



Masz już konto w serwisie?
Zaloguj się!

Formularz logowania
Zapomniałem hasło

Nie masz jeszcze konta?
Załóż konto w minutę!

Formularz rejestracji


Połącz już teraz swojego bloga z serwisem eGotuj.pl.
Twoje przepisy będą oceniane i komentowane przez innych użytkowników. Ty też będziesz mógł oceniać i komentować inne przepisy.

Nie, dziękuje


Gratulacje! Twoje konto zostało pomyślnie zarejestrowane w serwisie dzieki temu możesz dodawać nowe przepisy, komentować lub oceniać istniejące.

Na podany przez Ciebie adres e-mail wysłaliśmy link aktywujący konto. Jeżeli nie będziesz mógł znaleźć e-maila, sprawdź także katalog SPAM w Twoim programie pocztowym.

Przejdź do swojego panelu gdzie możesz dostosować swój profil lub powróć do ostatnio oglądanej strony.