eGotuj.pl to największy zbiór przepisów kulinarnych internautów w Polsce.

Mamy 23040 przepisów


Pieczona Fasola (mega aromatyczna)

data dodania: 2014-01-06 23:02
autor: FacetGotuje
źródło: xn--bednarzrafa-35b.pl
Średnia ocena potrawy:
  • 5 z 5 gwiazdek ocena przepisu kulinarnego.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
3 głosy Głosuj i Ty!

Składniki przepisu

  • fasola biała – 700 g
  • marchewka – 3 szt.
  • pietruszka – 3 szt.
  • seler – 1/3 szt.
  • pomidory – 6 szt.
  • papryka – 1 szt.
  • cebula – 1 mała
  • kiełbaski – 6 szt.
  • czosnek – 2 ząbki
  • czosnek – 2 ząbki przyprawy (sól, pieprz ziołowy, papryka słodka, papryka ostra, tymianek, lubczyk, rozmaryn)

   Wykonanie :

przygotowanie zaczynamy dzień wcześniej od namoczenia fasoli
odlewamy wodę która została z moczenia fasoli i nalewamy nowej, po czym gotujemy doprowadzając do wrzenia i odcedzamy tą czynność przeprowadzamy trzykrotnie, za czwartym razem gotujemy fasolę do miękkości, soląc po koniec gotowania
w tym czasie kroimy marchewkę, pietruszką, seler i cebulę w plasterki i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju, doprawiając solą ( ilość wg uznania) i przekładamy do naczynia w którym będziemy zapiekać
pomidory (z wyjątkiem jednego) oraz paprykę kroimy w kostkę i dodajemy do naczynia do zapiekania, pomidory należy lekko posolić. Do naczynia wyciskamy dwa ząbki czosnku
mamy jeszcze sporo czasu ponieważ fasola gotuje się stosunkowo długo :( i w tym czasie kiełbaski nacinamy ( tak jak na grill) i podsmażamy na patelni do momentu by skorka się zarumieniła a nacięcia otworzyły
po ugotowaniu fasolę odcedzamy zachowując wywar z gotowania, odcedzoną fasolę wrzucamy do naczynia w którym mamy już warzywa, doprawiamy przyprawami których nie należy żałować (może z wyjątkiem ostrej papryki) i dokładnie mieszamy
kiełbaski wkładamy do fasoli z warzywami tak by kiełbaski w całości były przykryte, na samą górę kroimy w plastry ostatniego pomidora
do całości dodajemy 4 „chochle” wywaru z gotowania fasoli
pieczemy przez ok. 2 godziny w temperaturze 160 º
w trakcie pieczenia należy zwracać uwagę czy wywar nie wyparował, w razie potrzeby dolewamy

Fasolę najlepiej piec w dużym glinianym naczyniu (garnek rzymski) oraz podawać w stylowych glinianych miseczkach, ale jak ktoś nie ma tak jak i ja :( to nie ma tragedii bo i tak jest pyszne :)

Komentuj ten przepis





Masz już konto w serwisie?
Zaloguj się!

Formularz logowania
Zapomniałem hasło

Nie masz jeszcze konta?
Załóż konto w minutę!

Formularz rejestracji


Połącz już teraz swojego bloga z serwisem eGotuj.pl.
Twoje przepisy będą oceniane i komentowane przez innych użytkowników. Ty też będziesz mógł oceniać i komentować inne przepisy.

Nie, dziękuje


Gratulacje! Twoje konto zostało pomyślnie zarejestrowane w serwisie dzieki temu możesz dodawać nowe przepisy, komentować lub oceniać istniejące.

Na podany przez Ciebie adres e-mail wysłaliśmy link aktywujący konto. Jeżeli nie będziesz mógł znaleźć e-maila, sprawdź także katalog SPAM w Twoim programie pocztowym.

Przejdź do swojego panelu gdzie możesz dostosować swój profil lub powróć do ostatnio oglądanej strony.