eGotuj.pl to największy zbiór przepisów kulinarnych internautów w Polsce.

Mamy 23040 przepisów


Barszcz z uszkami - Beetroot soup with ravioli

data dodania: 2013-12-18 09:40
autor: mystylemyeveryday
źródło: mystylemyeveryday.blogspot.com
Średnia ocena potrawy:
  • 5 z 5 gwiazdek ocena przepisu kulinarnego.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
2 głosy Głosuj i Ty!

Składniki przepisu

  • Barszcz z uszkami Składniki: 2 kg czerwonych buraków /może być więcej/ 5-6 kwaśnych jabłek 1/2 laski cynamonu 3-4 marchewki 2 pietruszki 1 duży seler
  • 2-3 liście laurowe łyżka ziela angielskiego łyżeczka kminu rzymskiego 2-3 ząbki czosnku 3- 4 łyżki octu balsamicznego 3-4 łyżki octu jabłkowego łyżka cukru sól i pieprz
  • Uszka do barszczu Składniki: szklanka mąki 1/2 szklanka ciepłej wody łyżka oliwy 1/2 łyżeczki soli
  • Farsz do uszek Składniki szklanka mrożonych grzybów i 1/3 szklanki wody 1 średnia cebula sól i pieprz
  • łyżka oliwy łyżka masła łyżka posiekanej natki pietruszki płaska łyżka bułki tartej

   Jak zrobić barszcz?

- obierz i pokrój w kostkę buraki, dodaj do nich pokrojone w ćwiartki jabłka i cynamon, około 2 litry wody, gotuj na wolnym ogniu około 1 i 1/2 godziny
- do drugiego garnka dodaj około 2 litry wody, dodaj obrane warzywa i przyprawy /liście laurowe, kmin, ziele angielskie, ząbek czosnku/ gotuj wszystko około godziny
- następnie odcedź obydwa wywary i połącz je razem, dodaj przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i odstaw na 1/2 godziny
- przecedź jeszcze raz wywar, dodaj ocet balsamiczny i jabłkowy, cukier, sól i pieprz do smaku

Moja rada:

- wywar z buraków gotuję wcześniej i zostawiam na noc i dopiero odcedzam na drugi dzień, jest wtedy bardziej esencjonalny
- czasem trzeba uzupełnić wywar wodą
- proporcje octu i pozostałych przypraw to kwestia upodobań i preferencji
- w kuchni śląskiej warzywa gotuje się w oddzielnym garnku, bowiem wykorzystuję się je do zrobienia sałatki

Jak zrobić ciasto?
- wsyp do miski wszystkie składniki i wyrabiaj aż ciasto będzie elastyczne

Jak zrobić farsz do uszek?

- dodaj do wody grzyby i gotuj tak długo aż woda odparuje
- lekko przestudź grzyby i drobno je posiekaj
- drobno posiekaj cebulę
- do tego samego garnka gdzie gotowały się grzyby dodaj łyżkę oliwy, grzyby i cebulę, sól i pieprz, duś aż wszystko ładnie się zeszkli
- dodaj łyżkę masła, lekko podduś
- dodaj łyżkę bułki tartej, wymieszaj
- dodaj natkę pietruszki, wymieszaj


Jak zrobić uszka?

- rozwałkuj bardzo cienko ciasto
- wykrawaj kieliszkiem małe koła
- nałóż farsz i zlep brzegi, a następnie zlep końce półokręgu i uformuj "uszko"
- wrzucaj uszka na osolony wrzątek i gotuj 1-2 min. po wypłynięciu

Moja rada:

- uszka do barszczu przygotowuję zawsze o wiele wcześniej, mrożę je na desce, a następnie pakuję do woreczka i trzymam w zamrażarce
- zamrożone uszka należy gotować bardzo krótko, po wypłynięciu są już gotowe
- zamiast grzybów mrożonych można użyć suszonych, należy je wcześniej namoczyć

Komentuj ten przepis





Masz już konto w serwisie?
Zaloguj się!

Formularz logowania
Zapomniałem hasło

Nie masz jeszcze konta?
Załóż konto w minutę!

Formularz rejestracji


Połącz już teraz swojego bloga z serwisem eGotuj.pl.
Twoje przepisy będą oceniane i komentowane przez innych użytkowników. Ty też będziesz mógł oceniać i komentować inne przepisy.

Nie, dziękuje


Gratulacje! Twoje konto zostało pomyślnie zarejestrowane w serwisie dzieki temu możesz dodawać nowe przepisy, komentować lub oceniać istniejące.

Na podany przez Ciebie adres e-mail wysłaliśmy link aktywujący konto. Jeżeli nie będziesz mógł znaleźć e-maila, sprawdź także katalog SPAM w Twoim programie pocztowym.

Przejdź do swojego panelu gdzie możesz dostosować swój profil lub powróć do ostatnio oglądanej strony.