eGotuj.pl to największy zbiór przepisów kulinarnych internautów w Polsce.

Mamy 23040 przepisów


Wiejska chatka, domek z piernika

data dodania: 2013-12-13 11:03
autor: Smakowirówka
Średnia ocena potrawy:
  • 5 z 5 gwiazdek ocena przepisu kulinarnego.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
2 głosy Głosuj i Ty!

Składniki przepisu

  • 50 dag miodu
  • 30 dag cukru pudru
  • 20 dag margaryny
  • 1 kg mąki
  • 3 łyżeczki sody
  • torebka przyprawy do pierników
  • 2 łyżeczki kakao
  • 2 jajka
  • 5 łyżek mleka
  • torebka cukru waniliowego
  • szczypta soli

   Z roku na rok obiecuję sobie, że upiekę domek z piernika. Niestety za każdym razem kończy się jedynie na pierniczkach. W tym roku nie skończyło się jedynie na "obiecankach cacankach". Zaczęłam szperać w internecie w celu znalezienia tego niepowtarzalnego i najbardziej wiejskiego projektu. I trafiłam na piękną babciną chatkę.. . taką starą, drewnianą (raczej piernikową) a zarazem niezwykle klimatyczną.
Czy domek wyszedł mi tak samo pięknie jak autorce przepisu? Nie wiem, ale mi się podoba i satysfakcja jaką miałam podczas jego wykonania jest nie do opisania.


W rondlu, na małym ogniu rozpuścić miód. Chwilę pogotować. Zamieszać, dodać cukier i pokrojoną na kawałki margarynę. Mieszać, aż cukier całkiem się rozpuści. Wystudzić. Dodać mąkę, cukier waniliowy, kakao, sodę rozpuszczoną w dwóch łyżkach wody, sól i przyprawę do pierników. Następnie wbić jajka i wlać mleko. Zagnieść ciasto, owinąć folią aluminiową i włożyć na całą noc do lodówki.

Rozwałkować na grubość około 3 mm i wyciąć następujące części domku:
1. Podstawę
2. Front
3. Tył
4. Ścianki boczne
5. Drzwi
6. Dach
7. Komin
8. Drewienka na opał
9. Płotek
10. Okiennice i parapety.

Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 12-15 minut w temp. 200ºC. Najlepiej posegregować elementy na mniejsze i większe. Najpierw upiec większe a na końcu mniejsze, którym zdecydowanie można skrócić czas pieczenia do 7-8 minut, aby się nie przypaliły i zachowały ładny piernikowy kolor. Wystudzić.
Przygotować lukier. Ubić białka, powoli dodając cukier puder i sok z cytryny. Podzielić go na 2 części. Do jednej z nich dodać kakao i ponownie zamieszać. Brązowy lukier będzie stanowił podstawowe spoiwo do łączenia elementów chatki.
Najpierw połączyć ścianki domku. W tym celu krawędzie ścianek posmarować dosyć obficie kakaowym lukrem i ułożyć je na podstawie. Chwilę przytrzymać, by lukier dobrze "związał", po czym odstawić do zastygnięcia. Następnie przykleić elementy dachu. Również zostawić na chwilę do zastygnięcia. Dokleić drzwi tak, aby były otwarte, a na koniec okiennice, parapety, płotek, "drewutnię" i komin.
Gdy już wszystko dobrze nam zastygnie możemy brać się za dekorację białym lukrem.

Komentuj ten przepis


Knsternacja!!
2014-01-08 09:31 przez: Anonim



Masz już konto w serwisie?
Zaloguj się!

Formularz logowania
Zapomniałem hasło

Nie masz jeszcze konta?
Załóż konto w minutę!

Formularz rejestracji


Połącz już teraz swojego bloga z serwisem eGotuj.pl.
Twoje przepisy będą oceniane i komentowane przez innych użytkowników. Ty też będziesz mógł oceniać i komentować inne przepisy.

Nie, dziękuje


Gratulacje! Twoje konto zostało pomyślnie zarejestrowane w serwisie dzieki temu możesz dodawać nowe przepisy, komentować lub oceniać istniejące.

Na podany przez Ciebie adres e-mail wysłaliśmy link aktywujący konto. Jeżeli nie będziesz mógł znaleźć e-maila, sprawdź także katalog SPAM w Twoim programie pocztowym.

Przejdź do swojego panelu gdzie możesz dostosować swój profil lub powróć do ostatnio oglądanej strony.