eGotuj.pl to największy zbiór przepisów kulinarnych internautów w Polsce.

Mamy 23040 przepisów


Ciasto cappuccino bez pieczenia

data dodania: 2013-11-29 09:57
autor: smakolykibereniki
źródło: smakolykibereniki.blogspot.com
Średnia ocena potrawy:
  • 0 z 5 gwiazdek ocena przepisu kulinarnego.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
0 głosy Głosuj i Ty!

Składniki przepisu

  • 2 budynie w proszku bez cukru
  • 0,5l mleka
  • 8dag margaryny
  • 4 łyżki cukru
  • Śnieżka
  • 200ml mleka
  • 8 czubatych łyżek cappuccino w proszku
  • 250g serka mascarpone
  • 5 łyżeczek żelatyny
  • 2/3 szklanki ciepłej wody
  • 16 herbatników
  • 4 kostki czekolady deserowej do dekoracji

   Wykonanie:

- tortownicę wyłożyć na dnie i po bokach papierem do pieczenia (najlepiej blachę posmarować tłuszczem, wtedy papier lepiej się trzyma)

- herbatniki łamać na mniejsze kawałki i układać koło siebie przykrywając dno tortownicy

- mleko podzielić na pół, jedną część zagotować z margaryną i cukrem, drugą wymieszać z budyniami, gdy mleko się zagotuje, przygotować budyń

- gorący budyń wyłożyć łyżką na pokruszone herbatniki (podczas bezpośredniego wylewania budyniu ciastka mogą się poprzesuwać), przykryć kolejną warstwą połamanych herbatników

- całość pozostawić do ostygnięcia

- mleko na masę cappuccino zagotować, dodać proszek cappuccino, dokładnie wymieszać i schłodzić

- żelatynę rozpuścić w ciepłej wodzie, pozostawić do wystygnięcia

- do zimnego mleka z cappuccino wsypać Śnieżkę i miksować kilka minut na wysokich obrotach

- do ubitej Śnieżki dodać serek mascarpone, ponownie zmiksować

- rozpuszczoną żelatynę połączyć z masą, delikatnie i dokładnie mieszając

- masę wylać na gotową masę budyniową

- tak przygotowane ciasto schłodzić w lodówce, najlepiej całą noc, przed podaniem wierzch posypać startą czekoladą

Komentuj ten przepis





Masz już konto w serwisie?
Zaloguj się!

Formularz logowania
Zapomniałem hasło

Nie masz jeszcze konta?
Załóż konto w minutę!

Formularz rejestracji


Połącz już teraz swojego bloga z serwisem eGotuj.pl.
Twoje przepisy będą oceniane i komentowane przez innych użytkowników. Ty też będziesz mógł oceniać i komentować inne przepisy.

Nie, dziękuje


Gratulacje! Twoje konto zostało pomyślnie zarejestrowane w serwisie dzieki temu możesz dodawać nowe przepisy, komentować lub oceniać istniejące.

Na podany przez Ciebie adres e-mail wysłaliśmy link aktywujący konto. Jeżeli nie będziesz mógł znaleźć e-maila, sprawdź także katalog SPAM w Twoim programie pocztowym.

Przejdź do swojego panelu gdzie możesz dostosować swój profil lub powróć do ostatnio oglądanej strony.