eGotuj.pl to największy zbiór przepisów kulinarnych internautów w Polsce.

Mamy 23040 przepisów


Pszenny chlebek - bread

data dodania: 2013-11-28 09:49
autor: mystylemyeveryday
źródło: mystylemyeveryday.blogspot.com
Średnia ocena potrawy:
  • 5 z 5 gwiazdek ocena przepisu kulinarnego.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
1 głosy Głosuj i Ty!

Składniki przepisu

  • 2 szklanki mąki /500 g/ 50 g drożdży /pół kostki drożdży Babuni/ szklanka letniej wody 2 łyżki oliwy 3-4 gałązki świeżej kolendry
  • 1 - 2 ząbki czosnku łyżeczka cukru łyżeczka soli żółtko lub jogurt do posmarowania

   Jak to zrobić?

- Do wody dodaj cukier i rozpuść w niej drożdże
- Płyn dodaj do mąki z solą i wyrabiaj ciasto
- Kiedy ciasto zrobi się sprężyste, dodaj oliwę, posiekaną kolendrę i rozgnieciony czosnek
- Wyrabiaj tak długo aż ciasto będzie miało bąbelki, będzie sprężyste i gładkie
- Pozostaw do wyrośnięcia około 15 - 20 min.
- Uformuj z ciasta długi baton, przekrawaj co kilka centymetrów i przekładaj na odwrotną stronę
- Posmaruj ciasto rozmąconym żółtkiem albo jogurtem i pozostaw do wyrośnięcia na około 10 min.
- Wstaw do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i piecz 25-30 min.

Moja rada:
- Do wypieków drożdżowych zawsze używam świeżych drożdży
- Nie robię żadnych zaczynów z mąką, zasada jest prosta: drożdże powinny być rozpuszczone w letniej (nigdy ciepłej wodzie) lub mleku z dodatkiem cukru, wtedy zachodzi reakcja "rośnięcia". Jest to szybki sposób, który jeszcze mnie nie zawiódł
- Kiedy ciasto jest za rzadkie (często to zależy od mąki) należy dosypać więcej mąki

Komentuj ten przepis





Masz już konto w serwisie?
Zaloguj się!

Formularz logowania
Zapomniałem hasło

Nie masz jeszcze konta?
Załóż konto w minutę!

Formularz rejestracji


Połącz już teraz swojego bloga z serwisem eGotuj.pl.
Twoje przepisy będą oceniane i komentowane przez innych użytkowników. Ty też będziesz mógł oceniać i komentować inne przepisy.

Nie, dziękuje


Gratulacje! Twoje konto zostało pomyślnie zarejestrowane w serwisie dzieki temu możesz dodawać nowe przepisy, komentować lub oceniać istniejące.

Na podany przez Ciebie adres e-mail wysłaliśmy link aktywujący konto. Jeżeli nie będziesz mógł znaleźć e-maila, sprawdź także katalog SPAM w Twoim programie pocztowym.

Przejdź do swojego panelu gdzie możesz dostosować swój profil lub powróć do ostatnio oglądanej strony.