eGotuj.pl to największy zbiór przepisów kulinarnych internautów w Polsce.

Mamy 23040 przepisów


Salmon en croute - czyli łosoś w cieście

data dodania: 2013-11-27 18:46
autor: mystylemyeveryday
źródło: mystylemyeveryday.blogspot.com
Średnia ocena potrawy:
  • 5 z 5 gwiazdek ocena przepisu kulinarnego.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
1 głosy Głosuj i Ty!

Składniki przepisu

  • Składniki: około 300 g łososia ciasto francuskie kilka gałązek świeżego oregano sól i pieprz oliwa
  • marynowane kapary mrożony lub świeży szpinak /liście/ 2-3 kostki

   Jak to zrobić?

- Posiekaj oregano, dodaj trochę oliwy soli i pieprzu i natrzyj łososia (wcześniej należy zdjąć z niego skórę)
- Skórę z łososia włóż do garnka, zalej 2/3 szklanki wody dodaj 2 liście laurowe, kilka ziaren ziela angielskiego, 2-3 gałązki oregano, szczyptę pieprzu i soli, gotuj wszystko na wolnym ogniu przez około 10 - 15 min. Następnie przecedź wywar przez sito, odparuj, dodaj płaską łyżeczkę masła i dodaj 1-2 łyżki śmietanki 12% z kartonu, dodaj łyżeczkę kaparów i trochę wody z kaparów, dopraw sos solą i pieprzem
- Rozmroź 2-3 kostki szpinaku liściastego (może być świeży), dodaj do szpinaku kapary, łyżeczkę masła, trochę pieprzu i ewentualnie soli
- Rozgrzej piekarnik do 200 stopni
- Odetnij kawałek ciasta francuskiego - taki duży jak łosoś, włóż ciasto do nagrzanego piekarnika na 6-8 min. Wyjmij ciasto, połóż na nim łososia, na górze ułóż szpinak z kaparami. Odetnij drugi kawałek ciasta francuskiego (na górę łososia), nieco większy, tak aby można było podwinąć brzegi.
- Połóż ciasto francuskie na łososiu, podwiń brzegi, nakłuj ciasto widelcem i włóż do piekarnika na 15 min.
- Po wyjęciu odczekaj 5 min., potnij ciasto na porcje i delikatnie polej sosem.


Moja rada:

- Do szpinaku i kaparów warto dodać dla lepszego smaku odrobinę zalewy z kaparów
- Sos do łososia należy odparować, powinien być aksamitny, w ostateczności można go zagęścić odrobiną (mniej niż łyżeczka) mąki
- Resztę ciasta francuskiego można zamrozić

Komentuj ten przepis





Masz już konto w serwisie?
Zaloguj się!

Formularz logowania
Zapomniałem hasło

Nie masz jeszcze konta?
Załóż konto w minutę!

Formularz rejestracji


Połącz już teraz swojego bloga z serwisem eGotuj.pl.
Twoje przepisy będą oceniane i komentowane przez innych użytkowników. Ty też będziesz mógł oceniać i komentować inne przepisy.

Nie, dziękuje


Gratulacje! Twoje konto zostało pomyślnie zarejestrowane w serwisie dzieki temu możesz dodawać nowe przepisy, komentować lub oceniać istniejące.

Na podany przez Ciebie adres e-mail wysłaliśmy link aktywujący konto. Jeżeli nie będziesz mógł znaleźć e-maila, sprawdź także katalog SPAM w Twoim programie pocztowym.

Przejdź do swojego panelu gdzie możesz dostosować swój profil lub powróć do ostatnio oglądanej strony.