eGotuj.pl to największy zbiór przepisów kulinarnych internautów w Polsce.

Mamy 23040 przepisów


Pulpety z królika - Rabbit Meatballs

data dodania: 2013-11-25 14:09
autor: mystylemyeveryday
źródło: mystylemyeveryday.blogspot.com
Średnia ocena potrawy:
  • 5 z 5 gwiazdek ocena przepisu kulinarnego.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
1 głosy Głosuj i Ty!

Składniki przepisu

  • Składniki: 300 - 400 g mięsa mielonego z królika /może być inne chude mięso/ 1/2 papryki czerwonej, żółtej i zielonej 2-3 pomidory obrane ze skórki cebula 2 ząbki czosnku 1 jajko
  • łyżka musztardy sól i pieprz łyżka parmezanu oregano 2 łyżki przecieru pomidorowego

   Jak to zrobić?

- Przemielone mięso z królika wymieszaj z jajkiem, dodaj sól, pieprz, musztardę i trochę wody oraz posiekane oregano. Wszystko dobrze wymieszaj i zrób małe kulki. Smaż kilka minut na oleju, następie przełóż na ręcznik papierowy aby odsączyć tłuszcz.
- Pokrój papryki, cebulę, czosnek. Zeszklij wszystko na łyżce oliwy (4-5 min), dodaj obrane pomidory i przecier. Duś wszystko około 10 - 15 min.
- Ułóż pulpety w naczyniu żaroodpornym, dodaj mix warzywny, posyp parmezanem.
- Zapiekaj w piekarniku nagrzanym do 190 stopni 15 -18 min.


Moja rada:

- Obieram mięso z królika, a z reszty robię wywar z warzywami, który najczęściej zamrażam.
- W trakcie mielenia do mięsa dodaję cebulę, czosnek i 1/2 bułki namoczonej w mleku.
- Zawsze do mięsa mielonego dodaję trochę wody, nigdy nie jest twarde.
- Kiedy smażę pulpety patelnię posypuję słodką papryką, kulki mają ładniejszą barwę.
- Pulpety bardzo dobrze smakują z kaszą lub ziemniakami puree.

Komentuj ten przepis





Masz już konto w serwisie?
Zaloguj się!

Formularz logowania
Zapomniałem hasło

Nie masz jeszcze konta?
Załóż konto w minutę!

Formularz rejestracji


Połącz już teraz swojego bloga z serwisem eGotuj.pl.
Twoje przepisy będą oceniane i komentowane przez innych użytkowników. Ty też będziesz mógł oceniać i komentować inne przepisy.

Nie, dziękuje


Gratulacje! Twoje konto zostało pomyślnie zarejestrowane w serwisie dzieki temu możesz dodawać nowe przepisy, komentować lub oceniać istniejące.

Na podany przez Ciebie adres e-mail wysłaliśmy link aktywujący konto. Jeżeli nie będziesz mógł znaleźć e-maila, sprawdź także katalog SPAM w Twoim programie pocztowym.

Przejdź do swojego panelu gdzie możesz dostosować swój profil lub powróć do ostatnio oglądanej strony.