eGotuj.pl to największy zbiór przepisów kulinarnych internautów w Polsce.

Mamy 23040 przepisów


Grillowane banany w czekoladzie

data dodania: 2013-11-25 13:04
autor: grillomaniak
Średnia ocena potrawy:
  • 5 z 5 gwiazdek ocena przepisu kulinarnego.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
2 głosy Głosuj i Ty!

Składniki przepisu

  • 4 banany
  • 4 łyżki cukru trzcinowego
  • sok z 1/2 cytryny
  • 2 łyżki płatków migdałowych
  • Polewa: 10 dag gorzkiej czekolady, 2 łyżki masła, 2 łyżki koniaku lub brandy
  • listki mięty do dekoracji

   Banany obrać ze skórki. Każdego banana ułożyć na kawałku folii aluminiowej, następnie posypać cukrem i skropić sokiem z cytryny. Banany dokładnie owinąć folią. Rozgrzać grill ogrodowy, ułożyć owoce na ruszcie, grillować przez około 10 minut, często obracając. W międzyczasie przygotować polewę. Czekoladę rozpuścić dodać masło i wszystko dokładnie wymieszać, kolejno dodać koniak i wszystko jeszcze raz wymieszać. Na suchej patelni uprażyć płatki migdałowe. Upieczone banany wyjąć z folii, ułożyć na talerzu, polać przygotowaną polewą, posypać prażonymi płatkami migdałowymi oraz udekorować listkami mięty. Tak przyrządzony deser podawać od razu. Smacznego

Komentuj ten przepis





Masz już konto w serwisie?
Zaloguj się!

Formularz logowania
Zapomniałem hasło

Nie masz jeszcze konta?
Załóż konto w minutę!

Formularz rejestracji


Połącz już teraz swojego bloga z serwisem eGotuj.pl.
Twoje przepisy będą oceniane i komentowane przez innych użytkowników. Ty też będziesz mógł oceniać i komentować inne przepisy.

Nie, dziękuje


Gratulacje! Twoje konto zostało pomyślnie zarejestrowane w serwisie dzieki temu możesz dodawać nowe przepisy, komentować lub oceniać istniejące.

Na podany przez Ciebie adres e-mail wysłaliśmy link aktywujący konto. Jeżeli nie będziesz mógł znaleźć e-maila, sprawdź także katalog SPAM w Twoim programie pocztowym.

Przejdź do swojego panelu gdzie możesz dostosować swój profil lub powróć do ostatnio oglądanej strony.