eGotuj.pl to największy zbiór przepisów kulinarnych internautów w Polsce.

Mamy 23040 przepisów


Ciasto królewskie

data dodania: 2013-10-27 11:44
autor: margo24
źródło: napiecyku.wordpress.com
Średnia ocena potrawy:
  • 0 z 5 gwiazdek ocena przepisu kulinarnego.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
0 głosy Głosuj i Ty!

Składniki przepisu

  • czekolada
  • wanilia
  • miód

   Ciasto królewskie
Ciasta z biszkoptem Październik 26, 2013

To ciasto ma wyjątkowy smak. Biszkopt plus ciasto miodowe i krem waniliowy muszą smakować. Najbardziej smakuje na następny dzień, kiedy twarde placki miodowe namiękną od waniliowej masy.

Biszkopt i miodowe ciasto można upiec nawet trzy dni wcześniej, pozostanie tylko proste wykonanie masy i ułożenie wszystkiego w zgrabną całość. Gorąco polecam:

Składniki na placki miodowe

45 dkg mąki pszennej
10 dkg cukru
2 łyżki miodu
1 łyżeczka sody
1 jajko
15 dkg masła
2 łyżki śmietany

Masło, cukier i miód rozpuszczam podgrzewając na małym ogniu i odstawiam do przestudzenia. Po przestudzeniu łączę z pozostałymi składnikami i wyrabiam ciasto. Ciasto dzielę na dwie równe części. Każdą rozwałkowuję dając między dwa kawałki folii spożywczej, lub wylepiam blaszkę o wym. 23×33 cm. Placki piekę kolejno ok 10-15min w temp.190 stopni

Składniki na biszkopt

5 jaj w temp. pokojowej
15 dkg cukru
15 dkg mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Jajka ubijam z cukrem na puszysty krem, dodaję mąkę z proszkiem do pieczenia, mieszam delikatnie do połączenia. Piekę ok.30 min. w temp.180 stopni.

Składniki na masę

10 dkg cukru
1 laska wanilii rozcięta wzdłuż
1/2 litra mleka
1 kopiata łyżka mąki pszennej
1 kopiata łyżka mąki ziemniaczanej
1 kostka masła podzielonego na małe kawałki

Połowę mleka podgrzewam z laską wanilii, drugą połowę mieszam z całą mąką. Mleko z mąką łączę z gorącym mlekiem i gotuję budyń. Laskę wanilii wyciągam. Ciepły budyń łączę z masłem. (zamiast gotować całą laskę wanilii, wystarczy dodać do mleka miąższ, a laskę pociąć na kilka kawałków, przełożyć do słoiczka i zasypać brązowym cukrem. Takim cukrem można słodzić kawę, będzie miała delikatny waniliowy aromat)

Na placek miodowy wykładam połowę masy, następnie kolejno daję biszkopt, masę i placek miodowy. Ciasto można wykończyć polewą czekoladową, w tym celu tabliczkę gorzkiej czekolady rozpuszczam z trzema łyżkami mleka. Smacznego!!!

Komentuj ten przepis


Uwielbiam takie ciasta, dzisiaj u mnie karpatka z śmietaną z przepisów kuchni Lidla,mniam...
2014-06-19 20:44 przez: Anonim



Masz już konto w serwisie?
Zaloguj się!

Formularz logowania
Zapomniałem hasło

Nie masz jeszcze konta?
Załóż konto w minutę!

Formularz rejestracji


Połącz już teraz swojego bloga z serwisem eGotuj.pl.
Twoje przepisy będą oceniane i komentowane przez innych użytkowników. Ty też będziesz mógł oceniać i komentować inne przepisy.

Nie, dziękuje


Gratulacje! Twoje konto zostało pomyślnie zarejestrowane w serwisie dzieki temu możesz dodawać nowe przepisy, komentować lub oceniać istniejące.

Na podany przez Ciebie adres e-mail wysłaliśmy link aktywujący konto. Jeżeli nie będziesz mógł znaleźć e-maila, sprawdź także katalog SPAM w Twoim programie pocztowym.

Przejdź do swojego panelu gdzie możesz dostosować swój profil lub powróć do ostatnio oglądanej strony.