eGotuj.pl to największy zbiór przepisów kulinarnych internautów w Polsce.

Mamy 23040 przepisów


Zupa-krem z brukselki mrożonej

data dodania: 2013-10-25 22:41
autor: jantar92
Średnia ocena potrawy:
  • 0 z 5 gwiazdek ocena przepisu kulinarnego.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
0 głosy Głosuj i Ty!

Składniki przepisu

  • brukselka mrożona
  • cebula
  • czosnek

   Brukselka należy do warzyw zimowych, jej główki należy zbierać po pierwszych przymrozkach, ponieważ mróz powoduje przemianę skrobi w cukier i właśnie wtedy uzyskuje ona swój pełny aromat.
Rozumiem, że kolor zupy z brukselki może odstraszać, ale kto raz spróbuje na pewno zasmakuje. Ten krem ma bardzo delikatny i subtelny smak, aby go nie zagłuszyć nie należy przesadzać z przyprawami. Potrawa zdrowa, pożywna i bardzo prosta do przygotowania. Pasują do niej grzanki czosnkowe, na które przepis znajdziecie poniżej. Gorąco polecam:)

Składniki

450g brukselki mrożonej (może być świeża)
2 cebulki pokrojone w piórka
200g topionego serka śmietankowego
3 zgniecione ząbki czosnku
3 szklanki bulionu
1/3 czerstwej bagietki pokrojonej w kostkę (mogą być bułki)
sól i pieprz
oliwa i masło do smażenia

Wykonanie

Cebulkę i czosnek przesmażam na oliwie, dodaję brukselkę i szklankę bulionu. Kiedy brukselka zmięknie całość rozbijam w malakserze.
Dodaję dwie szklanki bulionu, serek i gotuję. Kiedy serki się rozpuszczą ponownie miksuję i przyprawiam wg. uznania.
Na patelni rozgrzewam oliwę z odrobiną masła, dodaję dwa rozgniecione ząbki czosnku i pokrojoną bagietkę. Smażę cały czas mieszając, do czasu kiedy bułka ładnie się zrumieni. Ściągam z patelni.
Zupę podaję gorącą z czosnkowymi grzankami. Smacznego:)

Komentuj ten przepis





Masz już konto w serwisie?
Zaloguj się!

Formularz logowania
Zapomniałem hasło

Nie masz jeszcze konta?
Załóż konto w minutę!

Formularz rejestracji


Połącz już teraz swojego bloga z serwisem eGotuj.pl.
Twoje przepisy będą oceniane i komentowane przez innych użytkowników. Ty też będziesz mógł oceniać i komentować inne przepisy.

Nie, dziękuje


Gratulacje! Twoje konto zostało pomyślnie zarejestrowane w serwisie dzieki temu możesz dodawać nowe przepisy, komentować lub oceniać istniejące.

Na podany przez Ciebie adres e-mail wysłaliśmy link aktywujący konto. Jeżeli nie będziesz mógł znaleźć e-maila, sprawdź także katalog SPAM w Twoim programie pocztowym.

Przejdź do swojego panelu gdzie możesz dostosować swój profil lub powróć do ostatnio oglądanej strony.