eGotuj.pl to największy zbiór przepisów kulinarnych internautów w Polsce.

Mamy 23040 przepisów


Szarlotka krolewska

data dodania: 2013-10-22 23:54
autor: mysimplecuisine
źródło: my-simple-cuisine.blogspot.com
Średnia ocena potrawy:
  • 5 z 5 gwiazdek ocena przepisu kulinarnego.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
1 głosy Głosuj i Ty!

Składniki przepisu

  • Prażone jabłka
  • cukier waniliowy
  • galaretka cytrynowa lub agrestowa

   Składniki na formę 9x 12 inch/ 23x 30,5 cm:

Biszkopt genuiński:
4 jajka
szczypta soli
100 g (0,6 szk.) mąki tortowej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
130 g (0,6 szk.) drobnego cukru
30 g roztopionego masła
Rozgrzać piekarnik do 160 stopni C (320F).
Roztopić masło. Odstawić na bok do ostudzenia.
Żółtka oddzielić od białek. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę. Dodać cukier do białek, wymieszać mikserem. Do masy z białkiem, dodawać po 1 żółtku, delikatnie mieszając trzepaczką po każdym dodaniu. Dodać przesiane mąki i delikatnie wymieszać. Dodać ostygnięte masło, delikatnie wymieszać.
Blachę wysmarować tłuszczem. Masę wylać do blachy. Wstawić ciasto do piekarnika i piec ok 25 minut.

Masa jabłkowa:
2 l/68 oz prażonych jabłek lub przygotować je jak w tym przepisie
1 cukier waniliowy (0,32 oz/ 9g)
1 galaretka cytrynowa lub agrestowa (2,65 oz/ 75g)
1. W dużej misce wymieszać składniki. Gdy masa jabłkowa stężeje wyłożyć na ostudzony biszkopt.
Krem:
250 g masła, niesolonego
0,5 l mleka
3/4 szk. cukru
2 łyżki mąki uniwersalnej bądź pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 cukier waniliowy (0,32 oz/ 9g)
1. Zagotować 1/4 l mleka z cukrem.
2. 1/4 l pozostałego mleka wymieszać z mąką.
3. Wlać miksturę mleczno-mączną do gotującego się mleka z cukrem. Wymieszać. Gotować na małym ogniu cały czas mieszając, aż do uzyskania konsystencji budyniu. Odstawić na bok do ostudzenia.
4. W dużej misce wymieszać masło z cukrem waniliowym. Dodawać po 1 łyżce budyniu, za każdym razem dobrze mieszając.
Ps. w przypadku, gdy masa będzie zbyt wodnista można dodać 1 łyżkę żelatyny w proszku.
5. Masę wylać na jabłka i rozprowadzić równomiernie. Wstawić ciasto do lodówki, aby stężało.
Polewa czekoladowa:
1/4 kostki margaryny lub masła (50 g)
3 łyżki gęstej śmietany
6 łyżek cukru (białego)
2 łyżki kakao

Składniki wymieszać w małym garnku i zagotować. Po lekkim ostudzeniu polać ciasto z wierzchu.
Ozdobić wiórkami kokosowymi.
Włóż do lodówki.

Smacznego :)

Komentuj ten przepis


Pyszne ciasto, ja czesto uzywam gotowych jabłek prazonych z Lida, ciasto wychodzi bardzo smaczne :)
2014-06-19 20:37 przez: Anonim Pyszne ciasto, ja czesto uzywam gotowych jabłek prazonych z Lida, ciasto wychodzi bardzo smaczne :)
2014-06-19 20:37 przez: Anonim Pyszne ciasto, ja czesto uzywam gotowych jabłek prazonych z Lida, ciasto wychodzi bardzo smaczne :)
2014-06-19 20:37 przez: Anonim



Masz już konto w serwisie?
Zaloguj się!

Formularz logowania
Zapomniałem hasło

Nie masz jeszcze konta?
Załóż konto w minutę!

Formularz rejestracji


Połącz już teraz swojego bloga z serwisem eGotuj.pl.
Twoje przepisy będą oceniane i komentowane przez innych użytkowników. Ty też będziesz mógł oceniać i komentować inne przepisy.

Nie, dziękuje


Gratulacje! Twoje konto zostało pomyślnie zarejestrowane w serwisie dzieki temu możesz dodawać nowe przepisy, komentować lub oceniać istniejące.

Na podany przez Ciebie adres e-mail wysłaliśmy link aktywujący konto. Jeżeli nie będziesz mógł znaleźć e-maila, sprawdź także katalog SPAM w Twoim programie pocztowym.

Przejdź do swojego panelu gdzie możesz dostosować swój profil lub powróć do ostatnio oglądanej strony.