eGotuj.pl to największy zbiór przepisów kulinarnych internautów w Polsce.

Mamy 23040 przepisów


Chleb z dynią i ziołami

data dodania: 2013-10-12 08:54
autor: Anioły
źródło: aniolywkuchni.blogspot.com
Średnia ocena potrawy:
  • 5 z 5 gwiazdek ocena przepisu kulinarnego.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
1 głosy Głosuj i Ty!

Składniki przepisu

  • 10 dag drożdży
  • łyżeczka cukru
  • 700 ml ciepłej wody
  • 30 dag mąki żytniej
  • 1kg mąki pszennej
  • ½ szklanki otrębów pszennych
  • 2 łyżki suszonej Bazyli
  • łyżeczka soli
  • Szklanka startego miąższu z dyni
  • 2-3 łyżki oliwy

   Drożdże rozetrzyj z cukrem, rozpuść w 8 łyżkach wody i odstaw na 20 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W dużej misce wymieszaj obie mąki z otrębami pszennymi, bazylią i solą. Dodaj drożdże, startą dynię i oliwę. Wodę dolewaj małymi partiami. Ciasto odstaw na pół godziny żeby urosło. Ręce posmaruj olejem i wyjmij ciasto na posypaną mąką stolnicę aby opadło. Podzielna pól i wygniatając na połówki uformuj dwa chleby. wierzch można posypać Pestami dyni. Piecz godzinę w piekarniku w temperaturze 200 stopni. Przełóż na kuchenną kratkę do ostygnięcia.

Komentuj ten przepis





Masz już konto w serwisie?
Zaloguj się!

Formularz logowania
Zapomniałem hasło

Nie masz jeszcze konta?
Załóż konto w minutę!

Formularz rejestracji


Połącz już teraz swojego bloga z serwisem eGotuj.pl.
Twoje przepisy będą oceniane i komentowane przez innych użytkowników. Ty też będziesz mógł oceniać i komentować inne przepisy.

Nie, dziękuje


Gratulacje! Twoje konto zostało pomyślnie zarejestrowane w serwisie dzieki temu możesz dodawać nowe przepisy, komentować lub oceniać istniejące.

Na podany przez Ciebie adres e-mail wysłaliśmy link aktywujący konto. Jeżeli nie będziesz mógł znaleźć e-maila, sprawdź także katalog SPAM w Twoim programie pocztowym.

Przejdź do swojego panelu gdzie możesz dostosować swój profil lub powróć do ostatnio oglądanej strony.