eGotuj.pl to największy zbiór przepisów kulinarnych internautów w Polsce.

Mamy 23040 przepisów


Kaczka z rozmarynem i sałatką z jabłkiem i marchewką

data dodania: 2013-10-05 20:49
autor: MagicalCuisine
źródło: magicalcuisine.blogspot.com
Średnia ocena potrawy:
  • 5 z 5 gwiazdek ocena przepisu kulinarnego.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
1 głosy Głosuj i Ty!

Składniki przepisu

  • pierś z kaczki ze skórą
  • marchewka
  • jabłko
  • 2 gałązki rozmarynu
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • 2 żółtka
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • łyżeczka musztardy
  • szklanka oleju
  • łyżeczka miodu

   Jabłka kroimy w kostkę. Pierś z kaczki oczyszczamy z błon i nacinamy kratkę na skórze. Doprawiamy ze strony mięsa solą i pieprzem. Podsmażamy na rozgrzanej patelni, z obu stron. Kiedy zauważymy że na patelni pojawia się tłuszcz wrzucamy rozgniecione ząbki czosnku razem z 2 gałązkami rozmarynu i smażymy do zarumienienia Następnie tak podsmażoną kaczkę wkładamy do pojemnika żaroodpornego i pieczemy w 180 °C przez 7 minut ( kaczka będzie soczysta i krwista w środku). Na patelnię z tłuszczem wrzucamy pokrojone w kostkę jabłko i dodajemy łyżeczkę miodu.
Marchewkę kroimy za pomocą obieraczki z cieniutkie podłużne plasterki. Mieszamy marchew z jabłkiem. Następnie robimy Majonez: Miksujemy wszystkie składniki oprócz oleju. Po ubiciu żółtek dodajemy ciurkiem olej, na początku powoli a gdy majonez nabierze już kremowej konsystencji wlewamy pozostałą część oleju. Majonez mieszamy z sałatką i układamy ją na talerzu. Kaczkę kroimy w plastry i układamy na naszej sałatce, polewamy ją sosem z podsmażonych jabłek i tłuszczu.

Komentuj ten przepis





Masz już konto w serwisie?
Zaloguj się!

Formularz logowania
Zapomniałem hasło

Nie masz jeszcze konta?
Załóż konto w minutę!

Formularz rejestracji


Połącz już teraz swojego bloga z serwisem eGotuj.pl.
Twoje przepisy będą oceniane i komentowane przez innych użytkowników. Ty też będziesz mógł oceniać i komentować inne przepisy.

Nie, dziękuje


Gratulacje! Twoje konto zostało pomyślnie zarejestrowane w serwisie dzieki temu możesz dodawać nowe przepisy, komentować lub oceniać istniejące.

Na podany przez Ciebie adres e-mail wysłaliśmy link aktywujący konto. Jeżeli nie będziesz mógł znaleźć e-maila, sprawdź także katalog SPAM w Twoim programie pocztowym.

Przejdź do swojego panelu gdzie możesz dostosować swój profil lub powróć do ostatnio oglądanej strony.