Pierniki tradycyjne
data dodania: 2012-12-15 22:47autor: DomoweFrykasy
źródło: domowefrykasy.blogspot.com

Składniki przepisu
- nnej (2x 40 g, polecam Kotanyi) 6 jaj 2 kg mąki, w której są: 3 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżeczki sody, 3 łyżki kakao Wykonanie:
- 2 kg mąki, w której są: 3 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżeczki sody, 3 łyżki kakao
- 6 jaj
- 2 opakowania przyprawy korzennej (2x 40 g, polecam Kotanyi)
- 2 kostki masła (2 x 250 g)
- 1/2 szklanki ciepłej,mocnej kawy
- 1 szklanka miodu
- 3 szklanki cukru
- Czas: do 2 godzin
- Poziom trudności: średnio łatwy
- Koszty: ok
- Dla ilu osób: 4 osoby i więcej
- Kategorie:
Desery
- Sposób przygotowania dania
- Zobacz komentarze (0)
Dzień pierwszy:
Zrobić karmel- 1 szklankę cukru roztopić na małym ogniu w dużym garnku z grubym dnem. Cały czas mieszając, wlać kawę (uwaga! może pryskać, najlepiej zabezpieczyć dłonie rękawicami kuchennymi). Jeśli powstaną jakieś kryształki cukru, rozpuścić je na ogniu mieszając.
Do garnka dodawać stopniowo: 2 kostki masła, miód, pozostałe 2 szklanki cukru, mieszając, doprowadzić do rozpuszczenia wszystkich produktów i zestawić z ognia. Garnek wynieść na zewnątrz w celu ostudzenia.
Do chłodnej masy dodać przyprawę korzenną oraz jaja, na przemian z mieszanką mączną, cały czas mieszając. Powinno powstać jednolite, trochę klejące ciasto.
Garnek zamknąć, wyłożyć na zewnątrz na dobę.
Dzień drugi:
Odrywać kawałki ciasta i rozwałkowywać na grubość ok. 0, 5 cm ( ciasto na początku nie będzie chciało współpracować, jednak zmięknie pod wpływem ugniatania dłońmi). Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec w 180 stopniach przez 10-15 minut, aż lekko się przyrumienią, acz nadal będą miękkie ( stwardnieją podczas stygnięcia).
Pierniki, udekorowane lub nie, trzymać w chłodzie, w szczelnie zamkniętym pojemniku. Z początku twarde (choć i tak przepyszne), kruszeją po kilku dniach.
Smacznego!