eGotuj.pl to największy zbiór przepisów kulinarnych internautów w Polsce.

Mamy 23040 przepisów


Zielone Ciasto Shrek

data dodania: 2012-12-05 16:19
autor: DeserekTV
źródło: DeserekTV.pl
Średnia ocena potrawy:
  • 5 z 5 gwiazdek ocena przepisu kulinarnego.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
1 głosy Głosuj i Ty!

Składniki przepisu

  • cukier wanilinowy 16g
  • jajko 5 szt.
  • mąka pszenna 1/3 szklanki
  • proszek dopieczenia 1 łyżeczka
  • szczypta soli
  • cukier kryształ 4 łyżki
  • mąka ziemniaczana 2 łyżki
  • olej 2 łyżki
  • duży zielony sok „Pysio” 1 l lub inny zielony sok
  • budyń śmietankowy bez cukru 3 szt.
  • śmietana kremówka 1/2 l
  • cukier puder 2 łyżeczki
  • galaretka agrestowa 2 szt. - rozpuścić w 1 szklance wody
  • ciastka Delicje 1 opakowana
  • galaretka agrestowa 2 szt. + 800 ml wody

   Krok 1
Mąkę pszenna łączymy z mąką ziemniaczaną oraz proszkiem do pieczenia i dokładnie mieszamy. Następnie całość przesiewamy przez sito.

Krok 2
Do osobnego naczynia lub miski wlewamy białka dodajemy szczyptę soli i ubijamy białka na sztywną pianę. Następnie dodajemy cukier oraz cukier waniliowy i ponownie ubijamy. Następnie dodajemy po 1 żółtku cały czas ubijając. Miksujemy ok. 10-12 min. aż powstanie jednolita, gładka i puszysta masa. Na sam koniec dodajemy 2 łyżki oleju i ponownie miksujemy przez ok. 2 min. Następnie małymi porcjami powoli dodajemy mąkę cały czas miksując.

Krok 3
Formę o wymiarach 25 x 30 cm smarujemy olejem, wykładamy papierem do pieczenia lub pergaminem, który także smarujemy olejem. I do tak przygotowanej formy wylewamy ciasto. Pieczmy w temp. 180C przez ok. 35 min. na złoty kolor – patyczkiem sprawdzamy czy ciasto w środku jest suche.

Krok 4
Ciasto odstawiamy do wystudzenia. 2 galaretki agrestowe rozpuszczamy w 1 szklance gorącej wody i odstawiamy do wystudzenia, aż galaretka zacznie się ścinać ale będzie jeszcze płynna.

Krok 5
W tym samym czasie przygotowujemy zielony budyń – 3 budynie rozrabiamy w ok. 3/4 szklanki soku „Pysio”, pozostałą część soku wlewamy do garnka i gotujemy. Gdy sok zacznie się gotować dodajemy rozrobiony budyń i dokładnie mieszamy, aż budyń zgęstnieje. Następnie budyń wylewamy na chłodne ciasto. Jak budyń przestygnie układamy na nim warstwę z ciastek „Delicji” (czekoladą do góry).

Krok 6
Ubijamy śmietanę na sztywno i powoli małym strumieniem dodajemy gęstniejącą ale płynną galaretkę cały czas mieszając. Zieloną piankę wylewamy na zimny budyń z Delicjami i odstawiamy do lodówki aby całość zgęstniała.

Krok 7
Rozrabiamy 2 galaretki agrestowe w 0,5 l wody i odstawiamy do wystudzenia. Jak galaretka będzie gęstnieć wylewamy ją na zastygłą zielona piankę i ponownie wstawiamy ciasto do lodówki do stężenia galaretki.

Komentuj ten przepis





Masz już konto w serwisie?
Zaloguj się!

Formularz logowania
Zapomniałem hasło

Nie masz jeszcze konta?
Załóż konto w minutę!

Formularz rejestracji


Połącz już teraz swojego bloga z serwisem eGotuj.pl.
Twoje przepisy będą oceniane i komentowane przez innych użytkowników. Ty też będziesz mógł oceniać i komentować inne przepisy.

Nie, dziękuje


Gratulacje! Twoje konto zostało pomyślnie zarejestrowane w serwisie dzieki temu możesz dodawać nowe przepisy, komentować lub oceniać istniejące.

Na podany przez Ciebie adres e-mail wysłaliśmy link aktywujący konto. Jeżeli nie będziesz mógł znaleźć e-maila, sprawdź także katalog SPAM w Twoim programie pocztowym.

Przejdź do swojego panelu gdzie możesz dostosować swój profil lub powróć do ostatnio oglądanej strony.