eGotuj.pl to największy zbiór przepisów kulinarnych internautów w Polsce.

Mamy 23040 przepisów


Tanie danie na zawołanie! P I E C Z O N K I ! Nie wszystkim znane...

data dodania: 2012-11-13 17:01
autor: martyniak
źródło: timetodosomethinfun.blogspot.com
Średnia ocena potrawy:
  • 5 z 5 gwiazdek ocena przepisu kulinarnego.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
2 głosy Głosuj i Ty!

Składniki przepisu

  • NA 3,5 L GARNEK ( my mamy jeden jedyny garnek, w którym się robi pieczonki) ok 2 kg ziemniaków 2 marchewki 2 buraki
  • 2 cebule 1/2 kostki smalcu 1/2 kostki margaryny 2-3 kiełbasy (ulubione lub najtańsze) sól, pieprz

   Kiedy usłyszałam od znajomych z różnych części Polski, ze nie znają czegoś takiego jak PIECZONKI umarłam na zawał ze sto razy a jeszcze więcej ze śmiechu...Nie jest to na 100% danie dietetyczne, chyba koło diety to stała marchewka i buraki przed przyrządzeniem wszystkiego. Nie mniej jednak postanawiam zamieścić ten przepis na kulinarną ziemniaczana rozkosz nie znaną wszystkim...

Jeśli ktoś z Was zna ten przepis, ale z racji zamieszkania, pod inną nazwą- piszcie- strasznie jestem ciekawa jak w innych częściach Polski nazywacie to danie...Ziemniaki kroimy w grube talarki lub małe kawałki. Marchewkę, buraka, cebulę i kiełbasę w plasterki. W garnku należy ułożyć następująco warstwy:
-na samym spodzie smalec
-ziemniaki, marchewka, burak, cebula
-kiełbasa
-sól, pieprz
-margaryna, aż do samej góry garnka na zmianę, na sam wierzch można położyć liście białej kapusty, nie wiem dlaczego maja takie działanie, ale ziemniaczki wychodzą lepsze...Ubijamy wszystko ciasno i stawiamy na gaz pod przykryciem aż wszystko będzie z wierzchu miękkie nie przejmując się wcale, ze na dole się spaliło, bo jak niektórzy twierdzą- takie są najlepsze...Najlepiej smakują z kefirem lub maślanką.

ZAKLINAM WAS SPRÓBUJCIE!

Komentuj ten przepis





Masz już konto w serwisie?
Zaloguj się!

Formularz logowania
Zapomniałem hasło

Nie masz jeszcze konta?
Załóż konto w minutę!

Formularz rejestracji


Połącz już teraz swojego bloga z serwisem eGotuj.pl.
Twoje przepisy będą oceniane i komentowane przez innych użytkowników. Ty też będziesz mógł oceniać i komentować inne przepisy.

Nie, dziękuje


Gratulacje! Twoje konto zostało pomyślnie zarejestrowane w serwisie dzieki temu możesz dodawać nowe przepisy, komentować lub oceniać istniejące.

Na podany przez Ciebie adres e-mail wysłaliśmy link aktywujący konto. Jeżeli nie będziesz mógł znaleźć e-maila, sprawdź także katalog SPAM w Twoim programie pocztowym.

Przejdź do swojego panelu gdzie możesz dostosować swój profil lub powróć do ostatnio oglądanej strony.