eGotuj.pl to największy zbiór przepisów kulinarnych internautów w Polsce.

Mamy 23040 przepisów


Bigos wegetariański

data dodania: 2012-11-11 13:49
autor: lidiakra
Średnia ocena potrawy:
  • 5 z 5 gwiazdek ocena przepisu kulinarnego.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
1 głosy Głosuj i Ty!

Składniki przepisu

  • 1 kg kapusty kiszonej 30
  • 30 dkg białej kapusty pokrojonej w grube kawałki
  • 30 dkg pieczarek pokrojonych na duże kawałki
  • 20 dkg suchej fasoli Jaś wcześniej namoczonej (najlepiej zalać fasolę wodą i pozostawić na noc)
  • Szklanka zielonej lub brązowej soczewicy
  • 10 dkg suszonych śliwek namoczonych i pokrojonych w paseczki
  • Kawałek selera korzeniowego, korzeń pietruszki, marchewka, jabłko starte na tarce jarzynowej o dużych oczkach
  • Cebula posiekana
  • Koncentrat pomidorowy, mały słoiczek
  • Szklanka czerwonego półwytrawnego wina
  • 2 łyżki oleju
  • Przyprawy: pieprz, sól, papryka słodka, papryka wędzona, majeranek, kminek, liść laurowy

   Kapustę białą i kiszoną gotuję osobno i łącze je dopiero, gdy są miękkie. W czasie, gdy gotują się kapusty, przygotowuję dodatki: gotuję fasolę i soczewicę oraz duszę na patelni śliwki, jabłko i warzywa korzeniowe. Umyte i pokrojone na duże kawałki pieczarki oraz posiekaną cebulę przesmażam na oleju. Następnie łączę ze sobą wszystkie składniki, dodaję wino, koncentrat pomidorowy, przyprawy i wszystko gotuję na wolnym ogniu, aż składniki przejdą swoimi smakami. Tak jak tradycyjny bigos, mój bigosik najlepiej smakuje na drugi dzień. Ilość przypraw i poszczególnych składników każdy dobiera sobie indywidualnie, w zależności od swoich upodobań.

Komentuj ten przepis





Masz już konto w serwisie?
Zaloguj się!

Formularz logowania
Zapomniałem hasło

Nie masz jeszcze konta?
Załóż konto w minutę!

Formularz rejestracji


Połącz już teraz swojego bloga z serwisem eGotuj.pl.
Twoje przepisy będą oceniane i komentowane przez innych użytkowników. Ty też będziesz mógł oceniać i komentować inne przepisy.

Nie, dziękuje


Gratulacje! Twoje konto zostało pomyślnie zarejestrowane w serwisie dzieki temu możesz dodawać nowe przepisy, komentować lub oceniać istniejące.

Na podany przez Ciebie adres e-mail wysłaliśmy link aktywujący konto. Jeżeli nie będziesz mógł znaleźć e-maila, sprawdź także katalog SPAM w Twoim programie pocztowym.

Przejdź do swojego panelu gdzie możesz dostosować swój profil lub powróć do ostatnio oglądanej strony.