eGotuj.pl to największy zbiór przepisów kulinarnych internautów w Polsce.

Mamy 23040 przepisów


PIZZA? Dla mnie bomba-ale nie kaloryczna!

data dodania: 2012-11-03 13:52
autor: martyniak
źródło: timetodosomethinfun.blogspot.com
Średnia ocena potrawy:
  • 5 z 5 gwiazdek ocena przepisu kulinarnego.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
1 głosy Głosuj i Ty!

Składniki przepisu

  • CIASTO: 750 g mąki (niestety białej) 40 dag drożdży 250 ml ciepłej ( koniecznie ) wody płaska łyżeczka soli 1/2 łyżeczki cukru 2 łyżki oleju lub oliwy
  • sosy: POMIDOROWY NA SPÓD CIASTA: ketchup+sól+pieprz+czosnek JOGURTOWY NA PIZZĘ: jogurt grecki+łyżka śmietany+2 ząbki startego na drobnych oczkach czosnku+sól+ pieprz+koperek.

   Wiem, wiem…dieta… cóż mi po diecie i dobrym na niej samopoczuciu, kiedy od czasu do czasu nie mogę zjeść nic normalnego? Wczoraj bardzo, ale to baaardzo miałam zachciankę na pizzę „zamówić?nieeee…zrobię sama…”okazało się, że wyrabianie ciasta, krojenie składników i samo pieczenie zajęło mi około tyle ile się czeka na dowóz zimnej pizzy z knajpy z litrem tłuszczy i cholera wie czym jeszcze… Ciasta zużyłam połowę, więc dziś muszę je wykorzystać, swoja drogą PORADA-jeśli zamkniecie ciasto drożdżowe szczelnie w pudełku i wsadzicie je do lodówki to….to nic nie da heheh, dziś rano otwieram lodówkę- pojemnik otwarty-ciasto rozprzestrzeniło się na pół półki heheh…Przepis na ciasto, to jeden z lepszych z jakich korzystałam, ciasto jest puszyste i nie jest mokre, o ile nałożycie najpierw na nie sos i cebulę i trochę je podpieczecie, a potem resztę składników, wtedy nie opadnie.
Drożdże należy rozprowadzić w ciepłej wodzie z cukrem, dodać do zawiesiny ok 4 łyżek mąki (z podanych 750g), dokładnie wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok 15 minut. Mamy teraz czas na zrobienie sosów.
Chyba nam zaczyn już wyrósł..dodajemy resztę mąki, sól i olej, wszystko dokładnie zagniatamy, jeśli ciasto nie będzie tak sprężyste jak powinno, dodajcie troszkę mąki i wyróbcie, powinno wyglądać ja na zdjęciu powyżej.Pizza powinna się piec najpierw około 5 minut z samym sosem i cebulą, dopiero gdy trochę urośnie dokładamy ulubione składniki, na mojej znalazły się m.in: papryka, dymka, cukinia, pieczarki, salami i pomidorki (nie wiem co to za odmiana, są długie i mają bardzo intensywny czerwony kolor), gdy już wszystko ułożycie, pizza powinna popiec się jeszcze z pół godziny do 40 minut, ja po prostu do niej zaglądam i wiem, że to już! Wierzch sypiemy serem i powstaje nam coś takiego:

Pyszne kolorowe cudeńko na miarę złota! Ze składnikami, które znacie i które sami dobraliście, z sosem jogurtowym zamiast ciężkiego śmietanowo -majonezowego z baru, nie jest tak kaloryczna jak gotowiec, a niczego jej nie brak!

Komentuj ten przepis





Masz już konto w serwisie?
Zaloguj się!

Formularz logowania
Zapomniałem hasło

Nie masz jeszcze konta?
Załóż konto w minutę!

Formularz rejestracji


Połącz już teraz swojego bloga z serwisem eGotuj.pl.
Twoje przepisy będą oceniane i komentowane przez innych użytkowników. Ty też będziesz mógł oceniać i komentować inne przepisy.

Nie, dziękuje


Gratulacje! Twoje konto zostało pomyślnie zarejestrowane w serwisie dzieki temu możesz dodawać nowe przepisy, komentować lub oceniać istniejące.

Na podany przez Ciebie adres e-mail wysłaliśmy link aktywujący konto. Jeżeli nie będziesz mógł znaleźć e-maila, sprawdź także katalog SPAM w Twoim programie pocztowym.

Przejdź do swojego panelu gdzie możesz dostosować swój profil lub powróć do ostatnio oglądanej strony.