eGotuj.pl to największy zbiór przepisów kulinarnych internautów w Polsce.

Mamy 23040 przepisów


Dyniowo-Imbirowe ciasto z czekoladą

data dodania: 2012-10-26 15:24
autor: DeserekTV
źródło: DeserekTV.pl
Średnia ocena potrawy:
  • 0 z 5 gwiazdek ocena przepisu kulinarnego.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
0 głosy Głosuj i Ty!

Składniki przepisu

  • miąższ z dyni 1 szklanka
  • mąka pszenna 1 szklanka
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • mielone ziele angielskie 1/3 łyżeczki
  • mielony imbir 1/2 łyżeczki
  • korzeń świerzego imbiru ok. 3 cm
  • cynamon 1 łyżeczka
  • sól 1/2 łyżeczki
  • brązowy cukier 3/4 szklanki
  • roztopione masło 3/4 kostki
  • jajko 1 szt.
  • posiekane orzechy włoskie lub laskowe 3/4 szklanki
  • cukier wanilinowy 3 łyżeczki
  • Polewa: śmietana kremówka 3 łyżki
  • biała czekolada ok. 100 g

   Krok 1
Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia, a następnie imbir, cynamon, ziele angielski oraz sól i całość dokładnie mieszamy.

Krok 2
Do rozdrabniacza wkładamy pokrojoną w kostkę dynie, dodajemy brązowy cukier, obrany korzeń świeżego imbiru cukier wanilinowy, jajko, roztopione masło i całość miksujemy na jednolita masę.

Krok 3
Zmiksowaną dynię z dodatkami przelewamy do naczynia z mąką i całość dokładnie mieszamy aż składniki połączą się i powstanie jednolita masa. Na sam koniec dodajemy 1/2 porcji posiekanych orzechów i mieszamy ponownie.

Krok 4
Blachę o wymiarach 20 x 20 cm smarujemy olejem, wysypujemy tarta bułką i wylewamy nasze ciasto do tak przygotowanej formy.

Krok 5
Pieczmy w temp. 180C przez ok. 35 min.

Krok 6
Do małego garnka dodajemy 3 łyżki śmietany kremówki i na małym ogniu czekamy aż zagotuje się. Następnie dodajemy czekoladę i cały czas mieszamy, aż czekolada rozpuści się. Zdejmujemy z ognia i pozostawiamy do wystudzenia. Na wystudzone ciasto wylewamy ciepła ale przestudzoną czekoladę rozprowadzając ją łyżką i posypujemy pozostałymi orzechami.

Komentuj ten przepis





Masz już konto w serwisie?
Zaloguj się!

Formularz logowania
Zapomniałem hasło

Nie masz jeszcze konta?
Załóż konto w minutę!

Formularz rejestracji


Połącz już teraz swojego bloga z serwisem eGotuj.pl.
Twoje przepisy będą oceniane i komentowane przez innych użytkowników. Ty też będziesz mógł oceniać i komentować inne przepisy.

Nie, dziękuje


Gratulacje! Twoje konto zostało pomyślnie zarejestrowane w serwisie dzieki temu możesz dodawać nowe przepisy, komentować lub oceniać istniejące.

Na podany przez Ciebie adres e-mail wysłaliśmy link aktywujący konto. Jeżeli nie będziesz mógł znaleźć e-maila, sprawdź także katalog SPAM w Twoim programie pocztowym.

Przejdź do swojego panelu gdzie możesz dostosować swój profil lub powróć do ostatnio oglądanej strony.