eGotuj.pl to największy zbiór przepisów kulinarnych internautów w Polsce.

Mamy 23040 przepisów


Pierogi ze szpinakiem i fetą

data dodania: 2012-10-09 13:55
autor: emlu83
źródło: wypiekiemi.blox.pl
Średnia ocena potrawy:
  • 5 z 5 gwiazdek ocena przepisu kulinarnego.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
2 głosy Głosuj i Ty!

Składniki przepisu

  • 150 g masła w temp. pokojowej
  • 4 ugotowane ziemniaki średniej wielkości
  • 300 g mąki
  • 1 łyżeczka soli
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 250 g szpinaku mrożonego
  • 200 g sera feta
  • 4 ząbki czosnku wyciśnięte
  • sól, pieprz
  • rozmącone jajko do posmarowania
  • zioła prowansalskie

   Szpinak rozmrażamy na małym ogniu, odlewamy wodę. Dodajemy fetę wcześniej rozgniecioną widelcem. Przyprawiamy do smaku wedle uznania. Studzimy.

Gdy farsz będzie chłodny wyjmujemy ciasto z lodówki. Rozwałkowujemy je na ok 2 – 3 mm grubości i wycinamy z niego kółka. Na każde kółko nakładamy łyżeczkę farszu, składamy na pół i zlepiamy pierogi. Gotowe przekładamy na blaszkę i smarujemy wierzch rozmąconym jajkiem. Posypujemy ziołami.

Pieczemy w temp 180 st. przez ok. 25 – 30 min, aż będą ładnie przyrumienione. Podajemy na gorąco lub zimno.

Komentuj ten przepis





Masz już konto w serwisie?
Zaloguj się!

Formularz logowania
Zapomniałem hasło

Nie masz jeszcze konta?
Załóż konto w minutę!

Formularz rejestracji


Połącz już teraz swojego bloga z serwisem eGotuj.pl.
Twoje przepisy będą oceniane i komentowane przez innych użytkowników. Ty też będziesz mógł oceniać i komentować inne przepisy.

Nie, dziękuje


Gratulacje! Twoje konto zostało pomyślnie zarejestrowane w serwisie dzieki temu możesz dodawać nowe przepisy, komentować lub oceniać istniejące.

Na podany przez Ciebie adres e-mail wysłaliśmy link aktywujący konto. Jeżeli nie będziesz mógł znaleźć e-maila, sprawdź także katalog SPAM w Twoim programie pocztowym.

Przejdź do swojego panelu gdzie możesz dostosować swój profil lub powróć do ostatnio oglądanej strony.