eGotuj.pl to największy zbiór przepisów kulinarnych internautów w Polsce.

Mamy 23040 przepisów


Chrupiący tort czekoladowy

data dodania: 2012-09-22 22:57
autor: malina137
źródło: wypiekimaliny.blox.pl
Średnia ocena potrawy:
  • 5 z 5 gwiazdek ocena przepisu kulinarnego.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
1 głosy Głosuj i Ty!

Składniki przepisu

  • 2 batoniki musli z orzechami
  • 100g grubszych płatków śniadaniowych (np. poduszkowce)
  • 150g gorzkiej czekolady
  • 20g masła
  • 12g (4 płaskie łyżeczki) żelatyny
  • 1 torebka budyniu czekoladowego
  • 50g cukru
  • 500ml mleka
  • 100g gorzkiej czekolady
  • 200g śmietany 22% lub naturalnego serka homogenizowanego
  • 200g schłodzonej śmitanki kremówki (30%)
  • 1 batonik musli z orzechami
  • 1 torebka śmietan fixu Dr. Oetkera
  • 1 batonik musli z orzechami
  • 200g schłodzonej śmietanki kremówki
  • 30g gorzkiej czekolady

   Spód tortownicy włożyć papierem do pieczenia i zapiąć obręcz tak, żeby brzegi papieru wystawały poza tortownicę. Batony musli rozdrobnić na średniej wielkości kawałki i wymieszać z płatkami śniadaniowymi. Czekoladę połamać i rozpuścić wraz z masłem w kąpieli wodnej (ale nie gotować). Stopniowo dodawać kruszonkę z musli i płatków, cały czas energicznie mieszając. Całość włożyć do tortownicy, wyrównać, docisnąć łyżką, odstawić w chłodne miejsce na czas przygotowania kremu czekoladowego. Budyń czekoladowy przyrządzić zgodnie z przepisem na opakowaniu. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, a gdy napęcznieje, dodać do gorącego budyniu i dokładnie wymieszać. Do gorącej masy wkruszyć tabliczkę czekolady, cały czas mieszając, po czym odstawić ją do ostudzenia. Śmietankę kremówkę zmiksować na puszystą ze śmietan fixem. Masę budyniową utrzeć ze śmietaną lub z serkiem homogenizowanym, wzbogacić orzechami z rozdrobnionego batonika, na koniec wymieszać z ubitą śmietanką. Tak powstały krem czekoladowy wyłożyć na spód ciasta, wierzch wygładzić i wstawić do lodówki przynajmniej na 4 godziny. Batonik orzechowy musli drobno posiekać. Śmietankę ubić na sztywno i napełnić nią szprycę. Schłodzony tort wyjąć z formy, po brzegach ozdobić kleksami z bitej śmietany, środek posypać mieszanką z musli i orzechów. Czekoladę połamać i rozpuścić w kąpieli wodnej. Następnie przelać do foliowego woreczka, w rogu delikatnie nakłuć grubą igłą i wykonać wzorek, wyciskając czekoladę niczym lukier. Podawać ciasto, gdy czekolada zastygnie.

RADA: Batoniki orzechowe musli można zastąpić mieszanką orzeszków ziemnych z miodem.

Komentuj ten przepis





Masz już konto w serwisie?
Zaloguj się!

Formularz logowania
Zapomniałem hasło

Nie masz jeszcze konta?
Załóż konto w minutę!

Formularz rejestracji


Połącz już teraz swojego bloga z serwisem eGotuj.pl.
Twoje przepisy będą oceniane i komentowane przez innych użytkowników. Ty też będziesz mógł oceniać i komentować inne przepisy.

Nie, dziękuje


Gratulacje! Twoje konto zostało pomyślnie zarejestrowane w serwisie dzieki temu możesz dodawać nowe przepisy, komentować lub oceniać istniejące.

Na podany przez Ciebie adres e-mail wysłaliśmy link aktywujący konto. Jeżeli nie będziesz mógł znaleźć e-maila, sprawdź także katalog SPAM w Twoim programie pocztowym.

Przejdź do swojego panelu gdzie możesz dostosować swój profil lub powróć do ostatnio oglądanej strony.