eGotuj.pl to największy zbiór przepisów kulinarnych internautów w Polsce.

Mamy 23040 przepisów


Wiśniowy keks maślany

data dodania: 2012-09-22 22:42
autor: malina137
źródło: wypiekimaliny.blox.pl
Średnia ocena potrawy:
  • 5 z 5 gwiazdek ocena przepisu kulinarnego.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
1 głosy Głosuj i Ty!

Składniki przepisu

  • 8 listków jasnej żelatyny (3 płaskie łyżki żelatyny w proszku)
  • 500g jogurtu wiśniowego
  • 30g cukru
  • 250g śmietany kremówki
  • wiśnie
  • 200g herbatników
  • 200g śmietany kremówki
  • 30g gorzkiej czekolady lub wiórki czekoladowe

   Wysmarować masłem środek i boki formy keksowej, wyłożyć papierem do pieczenia.

Żelatynę rozpuścić w zimnej wodzie według wskazówek na opakowaniu. Jogurt wymieszać z cukrem w jednej misie. Żelatynę lekko docisnąć i podgrzać na niewielkim ogniu (nie gotować!). Cztery łyżki masy jogurtowej wymieszać z żelatyną, po czym dodać do całości masy jogurtowej. W czasie gdy masa jogurtowa będzie tężeć, ubić śmietankę i dodać do masy jogurtowej. Wiśnie pozbawić pestek. Kilka wiśni zostawić do dekoracji, pozostałe dodać do masy kremowej. Herbatniki wyłożyć na dnie formy, a następnie wyłożyć 1/3 masy jogurtowej, po czym ponownie położyć warstwę herbatników, na to warstwę masy jogurtowej, herbatniki i masę jogurtową. Ostatnią warstwą powinny być herbatniki. Wstawić formę z ciastem do lodówki na co najmniej 2 godziny.

Ciasto wyjąć z formy keksowej na papier do pieczenia. Ubić śmietankę. Rozprowadzić po cieście 4 łyżki bitej śmietany. Pozostałą śmietankę przełożyć do szprycy lub torebki foliowej, z której odciąć jeden rożek i zrobić otwór o średnicy 10mm. Wyciskać ozdobne wzorki. Udekorować wierzch ciasta wiśniami oraz startą czekoladą.



RADA: Ciasto można zrobić poprzedniego dnia. Można zmienić smak jogurtu i dodawać odpowiednie, smakowo dobrane owoce. Jako chrupiącą warstwę można wykorzystać też herbatniki w czekoladzie.

Komentuj ten przepis





Masz już konto w serwisie?
Zaloguj się!

Formularz logowania
Zapomniałem hasło

Nie masz jeszcze konta?
Załóż konto w minutę!

Formularz rejestracji


Połącz już teraz swojego bloga z serwisem eGotuj.pl.
Twoje przepisy będą oceniane i komentowane przez innych użytkowników. Ty też będziesz mógł oceniać i komentować inne przepisy.

Nie, dziękuje


Gratulacje! Twoje konto zostało pomyślnie zarejestrowane w serwisie dzieki temu możesz dodawać nowe przepisy, komentować lub oceniać istniejące.

Na podany przez Ciebie adres e-mail wysłaliśmy link aktywujący konto. Jeżeli nie będziesz mógł znaleźć e-maila, sprawdź także katalog SPAM w Twoim programie pocztowym.

Przejdź do swojego panelu gdzie możesz dostosować swój profil lub powróć do ostatnio oglądanej strony.