eGotuj.pl to największy zbiór przepisów kulinarnych internautów w Polsce.

Mamy 23040 przepisów


Penne z cukinią i bakłażanem

data dodania: 2012-07-07 11:35
autor: marcelina
Średnia ocena potrawy:
  • 4 z 5 gwiazdek ocena przepisu kulinarnego.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
1 głosy Głosuj i Ty!

Składniki przepisu

  • 500g makaronu penne
  • 1 cukinia
  • 1 bakłażan
  • 100g śmietany 30%
  • sól, pieprz, vegeta
  • oliwa do smażenia
  • 1 łyżka masła
  • 3 łyżki wody
  • 1 łyżka startego parmezanu
  • listki świeżej bazylii do przybrania

   Makaron gotujemy al dente, przelewany zimną wodą, odcedzamy i odstawiamy.

Cukinię i bakłażana polewamy wrzątkiem, osuszamy. Kroimy w cieniutkie, krótkie plasterki, solimy i odstawiamy na ok. 10 minut. Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy masło, cukinię i bakłażana. Przyprawiamy pieprzem i vegetą. Dusimy pod przykryciem co jakiś czas mieszając przez ok. 5 minut. Dodajemy ok. 3 łyżek wody i śmietanę, znowu dusimy przez ok. 7 minut.

Do cukinii i bakłażana dodajemy makaron, mieszamy i smażymy pod przykryciem, aż makaron będzie ciepły.

Nakładamy potrawę na podgrzane talerze i posypujemy parmezanem. Dekorujemy bazylią.

Smacznego! :)

Komentuj ten przepis


Bardzo lubię dania z makaronem. Na pewno spróbuję tego przepisu.
2013-09-23 16:46 przez: kulturystyka



Masz już konto w serwisie?
Zaloguj się!

Formularz logowania
Zapomniałem hasło

Nie masz jeszcze konta?
Załóż konto w minutę!

Formularz rejestracji


Połącz już teraz swojego bloga z serwisem eGotuj.pl.
Twoje przepisy będą oceniane i komentowane przez innych użytkowników. Ty też będziesz mógł oceniać i komentować inne przepisy.

Nie, dziękuje


Gratulacje! Twoje konto zostało pomyślnie zarejestrowane w serwisie dzieki temu możesz dodawać nowe przepisy, komentować lub oceniać istniejące.

Na podany przez Ciebie adres e-mail wysłaliśmy link aktywujący konto. Jeżeli nie będziesz mógł znaleźć e-maila, sprawdź także katalog SPAM w Twoim programie pocztowym.

Przejdź do swojego panelu gdzie możesz dostosować swój profil lub powróć do ostatnio oglądanej strony.