eGotuj.pl to największy zbiór przepisów kulinarnych internautów w Polsce.

Mamy 23040 przepisów


Apple pie

data dodania: 2012-06-18 16:27
autor: Joanna
źródło: dolci-sweets-bonbon.blogspot.com
Średnia ocena potrawy:
  • 5 z 5 gwiazdek ocena przepisu kulinarnego.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
1 głosy Głosuj i Ty!

Składniki przepisu

  • 300g mąki
  • 3 łyżki cukru
  • 150g zimnego masła
  • 2 łyżki zimnej wody
  • 1kg jabłek (najlepiej szara reneta, red delicious, antonówka lub boiken - najszybciej miękną podczas pieczenia)
  • 1 łyżka wody
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 jajko, cukier (do glazury)

   Zagnieść ciasto z mąki, cukru, masła i wody. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 30 minut. Jabłka pokroić, włożyć do rondla i polać wodą. Przykryć i dusić 5 minut, potrząsając rondlem co jakiś czas. Dodać cukier, sok z cytryny i cynamon.

Ciasto wyjąć z lodówki, podzielić na 2 nierówne części (2/3 i 1/3). Większą porcję rozwałkować i wyłożyć dno i boki formy. Rozłożyć na wierzchu jabłka. Rozwałkować resztę ciasta i przykryć nią jabłka. Skleić brzegi spodu i wierzchu ciasta. Piec 30 minut w 190 stopniach.

Komentuj ten przepis





Masz już konto w serwisie?
Zaloguj się!

Formularz logowania
Zapomniałem hasło

Nie masz jeszcze konta?
Załóż konto w minutę!

Formularz rejestracji


Połącz już teraz swojego bloga z serwisem eGotuj.pl.
Twoje przepisy będą oceniane i komentowane przez innych użytkowników. Ty też będziesz mógł oceniać i komentować inne przepisy.

Nie, dziękuje


Gratulacje! Twoje konto zostało pomyślnie zarejestrowane w serwisie dzieki temu możesz dodawać nowe przepisy, komentować lub oceniać istniejące.

Na podany przez Ciebie adres e-mail wysłaliśmy link aktywujący konto. Jeżeli nie będziesz mógł znaleźć e-maila, sprawdź także katalog SPAM w Twoim programie pocztowym.

Przejdź do swojego panelu gdzie możesz dostosować swój profil lub powróć do ostatnio oglądanej strony.