eGotuj.pl to największy zbiór przepisów kulinarnych internautów w Polsce.

Mamy 23040 przepisów


Gulyásleves - zupa gulaszowa najlepsza na świecie

data dodania: 2012-04-22 12:15
autor: bartoldzik
źródło: smakeuropy.eu
Średnia ocena potrawy:
  • 0 z 5 gwiazdek ocena przepisu kulinarnego.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
0 głosy Głosuj i Ty!

Składniki przepisu

  • 300-350 g wołowiny (np. antrykot, łopatka, goleń)
  • 1 czerwona papryka, średniej wielkości
  • 1 marchewka, duża, 1 łodyga selera naciowego
  • 1 cebula, 1 ziemniak, duży, 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego, 1 łyżeczka kminku
  • 2 liście laurowe, 800 ml bulionu wołowego
  • 2 łyżki mąki, sól, pieprz - do smaku
  • kwaśna śmietana, drobno posiekana natka pietruszki - do podania
  • smalec - do smażenia
  • opcjonalnie - 2 łyżki łagodnego kremu gulaszowego Gulyáskrém

   Warzywa pokroić w średnią kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę. W garnku rozgrzać łyżkę smalcu, dodać cebulę, marchewkę, paprykę, seler i czosnek. Smażyć na małym ogniu 5 minut. Mięso pokroić w średniej wielkości kostkę. W głębokim talerzu wymieszać mąkę, pieprz i sól, a następnie wrzucić do niego mięso i obtoczyć w tejże mące. Na patelni mocno rozgrzać 2 łyżki smalcu i smażyć w wysokiej temperaturze mięso, aż się delikatnie zrumieni (może być inny tłuszcz, ale smalec da właśnie TEN smak, a poza tym wytrzymuje wysoką temperaturę smażenia). Do garnka z warzywami wrzucić usmażone mięso, dodać paprykę w proszku, kminek (najlepiej lekko ugnieciony w moździerzu), liście laurowe i koncentrat pomidorowy (oraz krem gulaszowy). Zamieszać, zwiększyć ogień pod garnkiem i chwilkę przesmażyć, a następnie zalać bulionem.Po zagotowaniu zredukować ogień pod garnkiem i dusić (pod przykryciem), na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, przez godzinę. Dodać ziemniaka pokrojonego w kostkę i dusić 30 minut. Przed podaniem ewentualnie doprawić do smaku. Podawać z kleksem śmietany i natką pietruszki. Smacznego :-)

Komentuj ten przepis


jest pyszna ta zupka,uwielbiam ją ale przeważnie kupuję chudą łopatkę w Lidlu zamiast wołowiny i równie pyszna wychodzi.
2012-11-04 19:08 przez: Mariola000



Masz już konto w serwisie?
Zaloguj się!

Formularz logowania
Zapomniałem hasło

Nie masz jeszcze konta?
Załóż konto w minutę!

Formularz rejestracji


Połącz już teraz swojego bloga z serwisem eGotuj.pl.
Twoje przepisy będą oceniane i komentowane przez innych użytkowników. Ty też będziesz mógł oceniać i komentować inne przepisy.

Nie, dziękuje


Gratulacje! Twoje konto zostało pomyślnie zarejestrowane w serwisie dzieki temu możesz dodawać nowe przepisy, komentować lub oceniać istniejące.

Na podany przez Ciebie adres e-mail wysłaliśmy link aktywujący konto. Jeżeli nie będziesz mógł znaleźć e-maila, sprawdź także katalog SPAM w Twoim programie pocztowym.

Przejdź do swojego panelu gdzie możesz dostosować swój profil lub powróć do ostatnio oglądanej strony.