eGotuj.pl to największy zbiór przepisów kulinarnych internautów w Polsce.

Mamy 23040 przepisów


Naleśnikowa lasagne z cukinią i pieczarkami

data dodania: 2012-04-17 18:37
autor: yobada
źródło: yobada.blogspot.com
Średnia ocena potrawy:
  • 5 z 5 gwiazdek ocena przepisu kulinarnego.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
1 głosy Głosuj i Ty!

Składniki przepisu

  • 12 - 15 naleśników, 3 szklanki mleka
  • 3 łyżki masła, 3 łyżki mąki
  • sól, biały pieprz, szczypta gałki muszkatołowej
  • 500 g mięsa mielonego, 2 duże cukinie
  • 500 g pieczarek, 3 cebule
  • 5 ząbków czosnku, 2 pomidory
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • bazylia, imbir, słodka mielona papryka - po łyżeczce
  • 300 g twardego żółtego sera, sól, pieprz

   Cukinię i cebulę kroimy w kostkę. Podsmażamy przez kilka minut na niewielkiej ilości tłuszczu. Pieczarki kroimy w plastry, obsmażamy na dużym ogniu aż płyn odparuje. Doprawiamy solą i pieprzem. Podsmażone warzywa i grzyby łączymy z mięsem. Dodajemy obrane i pokrojone w kostkę pomidory, 3 ząbki czosnku, paprykę, bazylię, sól, pieprz i koncentrat pomidorowy. Dusimy przez ok. 15 minut, dodajemy śmietanę, mieszamy.
Ze składników 2-6 przygotowujemy sos beszamelowy - masło roztapiamy, dosypujemy mąkę - łączymy by powstała "klucha". Zalewamy zimnym mlekiem i gotujemy na małym ogniu. Gdy zacznie gęstnieć doprawiamy solą, białym pieprzem i gałką muszkatołową. Cały czas mieszamy.
Na wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą blasze układamy na przemian: sos beszamelowy - naleśniki - farsz - ser tak, by ostatnią warstwą był ser.
Pieczemy przez ok. 40 minut w średnio nagrzanym piekarniku.

Komentuj ten przepis





Masz już konto w serwisie?
Zaloguj się!

Formularz logowania
Zapomniałem hasło

Nie masz jeszcze konta?
Załóż konto w minutę!

Formularz rejestracji


Połącz już teraz swojego bloga z serwisem eGotuj.pl.
Twoje przepisy będą oceniane i komentowane przez innych użytkowników. Ty też będziesz mógł oceniać i komentować inne przepisy.

Nie, dziękuje


Gratulacje! Twoje konto zostało pomyślnie zarejestrowane w serwisie dzieki temu możesz dodawać nowe przepisy, komentować lub oceniać istniejące.

Na podany przez Ciebie adres e-mail wysłaliśmy link aktywujący konto. Jeżeli nie będziesz mógł znaleźć e-maila, sprawdź także katalog SPAM w Twoim programie pocztowym.

Przejdź do swojego panelu gdzie możesz dostosować swój profil lub powróć do ostatnio oglądanej strony.