eGotuj.pl to największy zbiór przepisów kulinarnych internautów w Polsce.

Mamy 23040 przepisów


Kurczak curry z brzoskwinią i ananasem

data dodania: 2012-03-15 18:10
autor: yobada
źródło: yobada.blogspot.com
Średnia ocena potrawy:
  • 5 z 5 gwiazdek ocena przepisu kulinarnego.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
1 głosy Głosuj i Ty!

Składniki przepisu

  • 3-4 filety z kurczaka
  • marynata: 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka curry, szczypta ostrej papryki lub chilli
  • szczypta gałki muszkatołowej, pół łyżeczki startego imbiru
  • szczypta cynamonu, 1 płaska łyżeczka łagodnej musztardy
  • 1 łyżka oliwy z oliwek, 1-2 ząbki czosnku
  • sok wyciśnięty z połowy cytryny, 1 łyżka octu balsamicznego
  • sól, łyżka mąki ziemniaczanej
  • sos: 2 cebule, 2 brzoskwinie, 1 ananas
  • 1 słoik papryki marynowanej, 1 puszka krojonych pomidorów
  • 1,5 łyżki miodu, 4-5 łyżek octu balsamicznego
  • 100 g selera konserwowoego, 200 ml śmietany kremówki
  • szczypta chilli lub ostrej papryki, 1 łyżka słodkiej mielonej papryki
  • czubata łyżka curry, szczypta gałki muszkatołowej
  • pół łyżeczki cynamonu, płaska łyżeczka startego imbiru
  • 1/2 - 1 szklanka wody, sól

   Umyte filety z kurczaka kroimy w kostkę. Wszystkie składniki marynaty, prócz soli i mąki ziemniaczanej, mieszamy. Zanurzamy w niej mięso na co najmniej dwie godziny. Po tym czasie mięso solimy, oprószamy mąką i smażymy na rozgrzanym oleju. Odstawiamy na bok.
Cebulę kroimy w piórka, wrzucamy na rozgrzany tłuszcz. Kiedy lekko zmięknie zalewamy ją octem balsamicznym, dodajemy miód, chilli, słodką paprykę, imbir, gałkę muszkatołową, cynamon i curry. Smażymy przez chwilę, by przyprawy uwolniły aromat, po czym dodajemy pomidory oraz pokrojonego w kostkę ananasa, następnie pokrojoną paprykę, selera oraz śmietanę. Na koniec dodajemy obrane, pokrojone w kostkę brzoskwinie oraz wodę. W razie potrzeby doprawiamy. Całość gotujemy przez kilka minut. Chwilę przed podaniem do sosu wrzucamy podsmażone mięso, by się podgrzało.
Curry podajemy z ugotowanym na sypko ryżem.
Gotowe!

Komentuj ten przepis





Masz już konto w serwisie?
Zaloguj się!

Formularz logowania
Zapomniałem hasło

Nie masz jeszcze konta?
Załóż konto w minutę!

Formularz rejestracji


Połącz już teraz swojego bloga z serwisem eGotuj.pl.
Twoje przepisy będą oceniane i komentowane przez innych użytkowników. Ty też będziesz mógł oceniać i komentować inne przepisy.

Nie, dziękuje


Gratulacje! Twoje konto zostało pomyślnie zarejestrowane w serwisie dzieki temu możesz dodawać nowe przepisy, komentować lub oceniać istniejące.

Na podany przez Ciebie adres e-mail wysłaliśmy link aktywujący konto. Jeżeli nie będziesz mógł znaleźć e-maila, sprawdź także katalog SPAM w Twoim programie pocztowym.

Przejdź do swojego panelu gdzie możesz dostosować swój profil lub powróć do ostatnio oglądanej strony.