eGotuj.pl to największy zbiór przepisów kulinarnych internautów w Polsce.

Mamy 23040 przepisów


Miodownik z kremem grysikowym (z kaszy manny)

data dodania: 2012-03-14 18:36
autor: karodos
źródło: domowe-potrawy.blogspot.com
Średnia ocena potrawy:
  • 0 z 5 gwiazdek ocena przepisu kulinarnego.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
0 głosy Głosuj i Ty!

Składniki przepisu

  • Ciasto miodowe: 3 ½ szklanki mąki
  • 3 łyżki miodu, 3 łyżki śmietany, 2 jajka
  • 1 szklanka cukru, 1/5 kostki margaryny, 1 łyżeczka sody
  • Krem grysikowy: ½ l mleka
  • 4 kopiaste łyżki kaszy manny
  • ¾ szklanki cukru pudru
  • 1 cukier waniliowy, 20 dkg margaryny
  • Polewa: 2 łyżki kakao, 3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki mleka, 1/4 kostki masła lub margaryny
  • 4-5 łyżek pokruszonych orzechów włoskich

   W rondlu roztopić margarynę, dodać cukier i miód. Zagotować. Ostudzić. Przełożyć do miski, dodać śmietanę, mąkę, sodę i jajka. Zagnieść ciasto. Podzielić na trzy części. Każdy placek piec kolejno w tej samej kwadratowej blaszce o wym. 23x28 cm wyłożonej papierem do pieczenia w temperaturze 180 ˚C przez 15-20 minut.
Krem grysikowy: Mleko z cukrem i cukrem waniliowym zagotować. Gdy zacznie wrzeć dodać kaszę manną. Intensywnie mieszać, by nie powstały grudki. Gotować na małym ognie przez 3 minuty. Następnie dodać podzieloną na kawałki margarynę i dobrze rozmieszać. Pozostawić do wystudzenia. Jeszcze ciepły kremem przekładać placki. Na wierzch polać polewą i posypać pokruszonymi orzechami włoskimi. Ciasto będzie twarde, aby zmiękło należy trzymać co najmniej 1 dobę w lodówce przed podaniem. Najlepiej zrobić je na 2 dni wcześniej. Najsmaczniejsze jest na 2-3 dzień.

Komentuj ten przepis





Masz już konto w serwisie?
Zaloguj się!

Formularz logowania
Zapomniałem hasło

Nie masz jeszcze konta?
Załóż konto w minutę!

Formularz rejestracji


Połącz już teraz swojego bloga z serwisem eGotuj.pl.
Twoje przepisy będą oceniane i komentowane przez innych użytkowników. Ty też będziesz mógł oceniać i komentować inne przepisy.

Nie, dziękuje


Gratulacje! Twoje konto zostało pomyślnie zarejestrowane w serwisie dzieki temu możesz dodawać nowe przepisy, komentować lub oceniać istniejące.

Na podany przez Ciebie adres e-mail wysłaliśmy link aktywujący konto. Jeżeli nie będziesz mógł znaleźć e-maila, sprawdź także katalog SPAM w Twoim programie pocztowym.

Przejdź do swojego panelu gdzie możesz dostosować swój profil lub powróć do ostatnio oglądanej strony.