eGotuj.pl to największy zbiór przepisów kulinarnych internautów w Polsce.

Mamy 23040 przepisów


Sunshine, czyli słoneczny śmietanowiec

data dodania: 2012-03-12 19:55
autor: czarownie
źródło: czarownie.blox.pl
Średnia ocena potrawy:
  • 0 z 5 gwiazdek ocena przepisu kulinarnego.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
0 głosy Głosuj i Ty!

Składniki przepisu

  • Ciasto: 2 jaja, 50g mąki
  • 30g miękkiego masła, 60g cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • masa śmietanowa: 750ml kremówki
  • 2 płaskie łyżki żelatyny
  • 3 połówki brzoskwini (świeżej lub z syropu)
  • 1- 2 łyżki cukru pudru, 1 cukier wanilinowy
  • dodatkowo: 1 galaretka pomarańczowa lub brzoskwiniowa
  • słoiczek dżemu brzoskwiniowego lub kilka łyżek żółtej marmolady

   CIASTO: Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć z masłem i cukrem. Dodać przesianą mąkę z proszkiem, wymieszać mikserem. Białka ubić na sztywno, delikatnie połączyć z masą. Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem formy o wymiarach około 35x25cm.

PIECZENIE: 180st, około 20-30minut (do suchego patyczka)

MASA ŚMIETANOWA: Galaretkę rozpuścić w 450ml gorącej wody, zostawić do ostygnięcia. Dżem lub marmoladę lekko podgrzać, rozsmarować na ostudzonym biszkopcie. Żelatynę zalać niewielką ilością zimnej wody i poczekać aż napęcznieje. Brzoskwinie gładko zmiksować lub przetrzeć przez sito. Żelatynę  rozpuścić na małym ogniu, nie dopuszczając do zagotowania. Śmietanę ubić. Pod koniec ubijania dodać cukier puder i cukier wanilinowy, następnie, ciągle ubijając wlać żelatynę, zostawiając nieco w garnuszku (około 1-2 łyżeczki płynu). Około 1/4 masy śmietanowej odłożyć do osobnej miski, dodać przecier brzoskwiniowy i pozostałą żelatynę, krotko zmiksować. Na Ciasto wyłożyć białą śmietanę, następnie śmietanę z brzoskwinią. Ciasto wstawić do lodówki, aby masa dobrze stężała (na około 1-1,5h). Delikatnie zalać wierzch ciasta zupełnie zimną galaretką. Zostawić w lodówce do stężenia (ok 2h); przechowywać w lodówce.  

Komentuj ten przepis





Masz już konto w serwisie?
Zaloguj się!

Formularz logowania
Zapomniałem hasło

Nie masz jeszcze konta?
Załóż konto w minutę!

Formularz rejestracji


Połącz już teraz swojego bloga z serwisem eGotuj.pl.
Twoje przepisy będą oceniane i komentowane przez innych użytkowników. Ty też będziesz mógł oceniać i komentować inne przepisy.

Nie, dziękuje


Gratulacje! Twoje konto zostało pomyślnie zarejestrowane w serwisie dzieki temu możesz dodawać nowe przepisy, komentować lub oceniać istniejące.

Na podany przez Ciebie adres e-mail wysłaliśmy link aktywujący konto. Jeżeli nie będziesz mógł znaleźć e-maila, sprawdź także katalog SPAM w Twoim programie pocztowym.

Przejdź do swojego panelu gdzie możesz dostosować swój profil lub powróć do ostatnio oglądanej strony.