eGotuj.pl to największy zbiór przepisów kulinarnych internautów w Polsce.

Mamy 23040 przepisów


Ciastko hiszpańskie

data dodania: 2012-03-12 18:10
autor: Jemkorzonki
źródło: u-l-la.blogspot.com
Średnia ocena potrawy:
  • 5 z 5 gwiazdek ocena przepisu kulinarnego.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
1 głosy Głosuj i Ty!

Składniki przepisu

  • 4 jajka, szklanka cukru, szklanka mąki
  • 2 budynie truskawkowe
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • tabliczka gorzkiej czekolady
  • 3 łyżki cukru pudru
  • tłuszcz i bułka tarta do wysypania foremki
  • kilka truskawek

   Z białek ( ze szczyptą soli) ubijamy sztywną pianę, pomału dodajemy żółtka. Cały czas mieszając dosypujemy pomału cukier, mąkę z proszkiem do pieczenia, proszek budyniowy. Połowę ciasta wylewamy do wysmarowanej tłuszczem i posypanej tartą bułką średniej foremki. Do drugiej połowy dosypujemy 1/3 tabliczki czekolady startej na tarce. Mieszamy i delikatnie dolewamy do foremki. Pieczemy w temp. 200 stopni przez pół godziny. W rondelku rozpuszczamy resztę czekolady, dodajemy cukier puder i ewentualnie odrobinę mleka, jeśli masa jest za gęsta. Upieczone i ostudzone ciasto polewamy czekoladą i posypujemy pokrojonymi truskawkami. Kroimy w prostokąty i jemy. Smacznego!

Komentuj ten przepis





Masz już konto w serwisie?
Zaloguj się!

Formularz logowania
Zapomniałem hasło

Nie masz jeszcze konta?
Załóż konto w minutę!

Formularz rejestracji


Połącz już teraz swojego bloga z serwisem eGotuj.pl.
Twoje przepisy będą oceniane i komentowane przez innych użytkowników. Ty też będziesz mógł oceniać i komentować inne przepisy.

Nie, dziękuje


Gratulacje! Twoje konto zostało pomyślnie zarejestrowane w serwisie dzieki temu możesz dodawać nowe przepisy, komentować lub oceniać istniejące.

Na podany przez Ciebie adres e-mail wysłaliśmy link aktywujący konto. Jeżeli nie będziesz mógł znaleźć e-maila, sprawdź także katalog SPAM w Twoim programie pocztowym.

Przejdź do swojego panelu gdzie możesz dostosować swój profil lub powróć do ostatnio oglądanej strony.