eGotuj.pl to największy zbiór przepisów kulinarnych internautów w Polsce.

Mamy 23040 przepisów


Bigos staropolski

data dodania: 2011-01-26 19:27
autor: dagmara_65
źródło: wkuchennymoknie.blox.pl
Średnia ocena potrawy:
  • 5 z 5 gwiazdek ocena przepisu kulinarnego.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
3 głosy Głosuj i Ty!

Składniki przepisu

  • ok. 2 kg kapusty kiszonej, ok. 1½ kg kapusty słodkiej białej
  • 350 g mięsa wieprzowego, 350 g mięsa wołowego, 500-700 g kiełbasy zwyczajnej, 500 g boczku wędzonego,
  • 300 g cebuli, 50-60 g grzybów suszonych, 100-200 g suszonych śliwek, 1-2 kwaśne jabłka
  • 1 kiszony ogórek (100- 150g), 3-5 łyżek oleju, 3-4 liście laurowe
  • 10 - 15 ziaren ziela angielskiego, 10-12 jagód jałowca
  • 2 -3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • cukier, sól, pieprz do smaku
  • ok. 1½ litra wody

   Bigos według tego przepisu robię od wielu lat. Jest smaczny i sycący. Wychodzi tego spory gar, więc jest co pojeść. Z dnia na dzień zyskuje na smaku, a najlepszy jest, gdy przy nabieraniu kolejnych porcji przebłyskuje już dno tego gara.
Grzyby suszone dokładnie myjemy i moczymy w wodzie. Gdy napęcznieją gotujemy krótko w wodzie, w której się moczyły. Gdy zmiękną odstawiamy do przestudzenia, a następnie kroimy na cienkie paski ( wywaru nie wylewamy). Kapustę kiszoną płuczemy 1 raz w zimnej wodzie, wyciskamy, siekamy i przekładamy do dużego garnka. Zalewamy ok. 1 litrem wody i gotujemy. Mięso wołowe i wieprzowe myjemy, kroimy w kostkę i podsmażamy ok. 10 minut na 2-3 łyżkach oleju. Przekładamy do gotującej się kapusty. Dodajemy przygotowane wcześniej grzyby wraz z wywarem oraz umyte i pokrojone śliwki. Wrzucamy liście laurowe, ziele angielskie, jagody jałowca i gotujemy, co jakiś czas mieszając. Kapustę słodką szatkujemy i gotujemy do miękkości w osobnym garnku w ok. ½ litra wody. Łączymy z kiszoną kapustą i gotujemy mieszając co jakiś czas, aby się nie przypaliła. Boczek kroimy w paseczki i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, a gdy zeszkli się cebula, to pokrojoną w półplasterki kiełbasę. Całość jeszcze jakiś czas podsmażamy( nie za długo, aby nie przyrumienić cebuli) i dajemy do gotującej się kapusty. Dalej gotujemy, nie zapominając o mieszaniu (od czasu do czasu). Po ok. 1 godzinie gotowania dodajemy starte jabłka i startego ogórka, dokładnie mieszamy i gotujemy jeszcze ok. 1 godzinę. Pod koniec gotowania dodajemy koncentrat pomidorowy. Dosmakowujemy solą, cukrem, pieprzem i jeszcze trochę trzymamy na ogniu. Odstawiamy do "przegryzienia się" składników.

Komentuj ten przepis





Masz już konto w serwisie?
Zaloguj się!

Formularz logowania
Zapomniałem hasło

Nie masz jeszcze konta?
Załóż konto w minutę!

Formularz rejestracji


Połącz już teraz swojego bloga z serwisem eGotuj.pl.
Twoje przepisy będą oceniane i komentowane przez innych użytkowników. Ty też będziesz mógł oceniać i komentować inne przepisy.

Nie, dziękuje


Gratulacje! Twoje konto zostało pomyślnie zarejestrowane w serwisie dzieki temu możesz dodawać nowe przepisy, komentować lub oceniać istniejące.

Na podany przez Ciebie adres e-mail wysłaliśmy link aktywujący konto. Jeżeli nie będziesz mógł znaleźć e-maila, sprawdź także katalog SPAM w Twoim programie pocztowym.

Przejdź do swojego panelu gdzie możesz dostosować swój profil lub powróć do ostatnio oglądanej strony.