eGotuj.pl to największy zbiór przepisów kulinarnych internautów w Polsce.

Mamy 23040 przepisów


Risotto z klopsikami wieprzowymi

data dodania: 2012-03-06 17:39
autor: yobada
źródło: yobada.blogspot.com
Średnia ocena potrawy:
  • 5 z 5 gwiazdek ocena przepisu kulinarnego.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
1 głosy Głosuj i Ty!

Składniki przepisu

  • 450 g mielonego mięsa wieprzowego, 2 zmiażdżone ząbki czosnku
  • kromka białego chleba, bez skórki, namoczona w mleku przez 5 minut
  • 1 łyżka drobno posiekanej cebuli, 1 jajo,
  • 1 łyżeczka lekko rozgniecionych ziaren czarnego pieprzu
  • 600 g posiekanych pomidorów z puszki
  • 2 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka suszonego oregano, 1 łyżeczka nasion kopru włoskiego
  • płaska łyżeczka cukru, 3 łyżki masła
  • 1 mała drobno posiekana cebula, 400 g ryżu do risotto
  • 150 ml wytrawnego czerwonego wina
  • 1 l gorącego bulionu wołowego
  • sól, pieprz

   Chleb odsączamy z mleka. Łączymy w misce z mięsem, jajkiem, czosnkiem, łyżką cebuli, pieprzem i odrobiną soli. Formujemy klopsiki. Smażymy je na rozgrzanym tłuszczu. Odsączamy i odstawiamy.
Pomidory, koncentrat pomidorowy, oregano, koper włoski i cukier mieszamy w dużym garnku. Dodajemy klopsiki, zagotowujemy, po czym zmniejszamy ogień i gotujemy dalej przez około 30 minut.
W tym czasie w drugim garnku przygotowujemy risotto. Cebulę podsmażamy na rozgrzanym tłuszczu. Zmniejszamy ogień, dodajemy ryż, mieszamy i gotujemy przez 2-3 minuty. Zalewamy winem i gotujemy dalej do czasu, aż płyn się zredukuje. Następnie dodajemy stopniowo bulion. Gotujemy cały czas mieszając przez około 20-30 minut.
Risotto polewamy ugotowanym sosem, na wierzchu układamy klopsiki.
Gotowe!

Komentuj ten przepis





Masz już konto w serwisie?
Zaloguj się!

Formularz logowania
Zapomniałem hasło

Nie masz jeszcze konta?
Załóż konto w minutę!

Formularz rejestracji


Połącz już teraz swojego bloga z serwisem eGotuj.pl.
Twoje przepisy będą oceniane i komentowane przez innych użytkowników. Ty też będziesz mógł oceniać i komentować inne przepisy.

Nie, dziękuje


Gratulacje! Twoje konto zostało pomyślnie zarejestrowane w serwisie dzieki temu możesz dodawać nowe przepisy, komentować lub oceniać istniejące.

Na podany przez Ciebie adres e-mail wysłaliśmy link aktywujący konto. Jeżeli nie będziesz mógł znaleźć e-maila, sprawdź także katalog SPAM w Twoim programie pocztowym.

Przejdź do swojego panelu gdzie możesz dostosować swój profil lub powróć do ostatnio oglądanej strony.