eGotuj.pl to największy zbiór przepisów kulinarnych internautów w Polsce.

Mamy 23040 przepisów


Błota Missisipi

data dodania: 2012-03-04 12:45
autor: clitoria
Średnia ocena potrawy:
  • 5 z 5 gwiazdek ocena przepisu kulinarnego.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
1 głosy Głosuj i Ty!

Składniki przepisu

  • 225 g mąki
  • 2 łyżki kakao w proszku
  • 150 g masła
  • 2 łyżki drobnego cukru
  • 1-2 łyżki zimnej wody
  • 175 g masła
  • 350 g brązowego cukru
  • 4 jajka, lekko rozmącone
  • 4 łyżki kakao w proszku przesianego
  • 150 g półsłodkiej czekolady
  • 300 ml lekkiej śmietanki - 12 lub 18 %
  • 1 łyżka esencji czekoladowej 1 łyżka esencji czekoladowej
  • 425 ml gęstej śmietany
  • skrawki czekolady

   1. Przygotować ciasto. Mąkę i kakao przesiać do dużej miski. Dodać masło, rozetrzeć je z mąką.Wsypać cukier, i dodać tyle wody aby wszystkie składniki dobrze się połączyły i powstało miękkie ciasto.

2. Następnie rozwałkować ciasto na posypaną mąką blacie. Przełożyć do tarty, natłuszczoną masłem i posypaną bułką. Przykryć pergaminem, obciążyć ryżem lub fasolą, piec 15 min w tem. 190 st. Usunąć papier z fasolą lub ryżem i piec jeszcze 10 min. Wyjąć i odstawić do ostygnięcia.Temp. w piekarniku zmniejszyć do 160 st.

3. Przygotować nadzienie. W misce ucierać masło z cukrem, dodawać jajka oraz kakao. Czekoladę stopić i wlać do masy jajecznej razem ze śmietanką oraz esencją czekoladową. Dokładnie ubić, aby wszystkie składniki się połączyły.

4. Przelać masę na gotowy spód i piec tartę jeszcze 45 min aż nadzienie się zetnie.

5. Całkowicie wystudzić i przełożyć na talerz. Na wierzch nałożyć bitą śmietanę i udekorować czekolada.Przed podaniem przechowywać w lodówce.

Komentuj ten przepis





Masz już konto w serwisie?
Zaloguj się!

Formularz logowania
Zapomniałem hasło

Nie masz jeszcze konta?
Załóż konto w minutę!

Formularz rejestracji


Połącz już teraz swojego bloga z serwisem eGotuj.pl.
Twoje przepisy będą oceniane i komentowane przez innych użytkowników. Ty też będziesz mógł oceniać i komentować inne przepisy.

Nie, dziękuje


Gratulacje! Twoje konto zostało pomyślnie zarejestrowane w serwisie dzieki temu możesz dodawać nowe przepisy, komentować lub oceniać istniejące.

Na podany przez Ciebie adres e-mail wysłaliśmy link aktywujący konto. Jeżeli nie będziesz mógł znaleźć e-maila, sprawdź także katalog SPAM w Twoim programie pocztowym.

Przejdź do swojego panelu gdzie możesz dostosować swój profil lub powróć do ostatnio oglądanej strony.