eGotuj.pl to największy zbiór przepisów kulinarnych internautów w Polsce.

Mamy 23040 przepisów


Terrine z białej czekolady

data dodania: 2012-03-02 15:42
autor: clitoria
Średnia ocena potrawy:
  • 5 z 5 gwiazdek ocena przepisu kulinarnego.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
2 głosy Głosuj i Ty!

Składniki przepisu

  • 2 łyżki granulowanego cukru
  • 5 łyżeczek wody
  • 300 g białej czekolady
  • 3 jajka - żółtka oddzielnie od białek
  • 300 ml gęstej śmietany
  • sos truskawkowy lub czekoladowy

   1. Brytfankę o pojemności 450 g wyłożyć folią spożywczą
2. cukier i wodę podgrzewać na małym ogniu do rozpuszczenia- mieszać cały czas.Doprowadzić do wrzenia i gotować 1-2 min do uzyskania syropu- zdjąć z ognia.
3. białą czekoladę połamać na kawałki i wrzucić do syropu. Mieszać aż się stopi i dokładnie połączy z syropem, po czym lekko przestudzić. Dodać żółtka, ubić i odstawić do całkowitego wystygnięcia.
4. Śmietanę ubić i połączyć z masą czekoladową. Białka ubić na pianę i połączyć z masą czekoladową.
5. Przelać do przygotowanej brytfanki i wstawić do zamrażalnika na całą noc.
6. Pokroić w plastry, ozdobić wg gustu sosem lub owocami.

Komentuj ten przepis





Masz już konto w serwisie?
Zaloguj się!

Formularz logowania
Zapomniałem hasło

Nie masz jeszcze konta?
Załóż konto w minutę!

Formularz rejestracji


Połącz już teraz swojego bloga z serwisem eGotuj.pl.
Twoje przepisy będą oceniane i komentowane przez innych użytkowników. Ty też będziesz mógł oceniać i komentować inne przepisy.

Nie, dziękuje


Gratulacje! Twoje konto zostało pomyślnie zarejestrowane w serwisie dzieki temu możesz dodawać nowe przepisy, komentować lub oceniać istniejące.

Na podany przez Ciebie adres e-mail wysłaliśmy link aktywujący konto. Jeżeli nie będziesz mógł znaleźć e-maila, sprawdź także katalog SPAM w Twoim programie pocztowym.

Przejdź do swojego panelu gdzie możesz dostosować swój profil lub powróć do ostatnio oglądanej strony.