eGotuj.pl to największy zbiór przepisów kulinarnych internautów w Polsce.

Mamy 23040 przepisów


Pizza mojego męża

data dodania: 2011-01-26 18:39
autor: katarzyna_sar
źródło: kuchniana5.blox.pl
Średnia ocena potrawy:
  • 5 z 5 gwiazdek ocena przepisu kulinarnego.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
1 głosy Głosuj i Ty!

Składniki przepisu

  • Składniki na ciasto (1 blacha): 45 dkg mąki, 4 dkg drożdży, 2 łyżki oleju, 3/4 szklanki wody, sól
  • Dodatki: puszka kukurydzy, 15 dkg szynki lub kiełbasy
  • cebula lub szczypiorek, 15 dkg żółtego sera
  • 3 ząbki czosnku, sól
  • keczup lub koncentrat pomidorowy + woda

   Mąkę przesiać, dodać sól, dokładnie wymieszać. Drożdże rozprowadzić kilkoma łyżkami w ciepłej wodzie, wlać do mąki. Dodawać po trochu wodę, mniej więcej 3/4 szklanki, wyrobić elastyczne ciasto.
Pod koniec wyrabiania, zrobić dołek w cieście i wlać olej, wyrobić ciasto. Przykryć ciasto ręcznikiem i odstawić w ciepłe miejsce, by wyrosło (powinno podwoić swoją objętość).
W międzyczasie pokroić cebulę w cienkie plasterki lub poszatkować szczypiorek. Kukurydzę odsączyć, kiełbasę lub szynkę pokroić w paski.
Ser pokroić na niezbyt grube plastry lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Wyrośnięte ciasto rozłożyć na blasze wysmarowanej tłuszczem (ja używam blachy z piekarnika).
Przygotować sos: w wodzie rozpuścić 2 łyżki koncentratu pomidorowego lub keczupu, zetrzeć czosnek. Takim sosem posmarować ciasto, ułożyć na nim plastry wędliny, surową cebulę lub szczypiorek, posypać kukurydzą. Posypać pizzę niewielką ilością sera, aby pizza przesiąkła smakiem sera.
Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na 25 minut. Po tym czasie wyłożyć pizzę z pieca i jeszcze raz posypać pizzę resztą sera. Wstawić jeszcze na 5 minut. Podawać z keczupem lub sosem czosnkowym.

Komentuj ten przepis





Masz już konto w serwisie?
Zaloguj się!

Formularz logowania
Zapomniałem hasło

Nie masz jeszcze konta?
Załóż konto w minutę!

Formularz rejestracji


Połącz już teraz swojego bloga z serwisem eGotuj.pl.
Twoje przepisy będą oceniane i komentowane przez innych użytkowników. Ty też będziesz mógł oceniać i komentować inne przepisy.

Nie, dziękuje


Gratulacje! Twoje konto zostało pomyślnie zarejestrowane w serwisie dzieki temu możesz dodawać nowe przepisy, komentować lub oceniać istniejące.

Na podany przez Ciebie adres e-mail wysłaliśmy link aktywujący konto. Jeżeli nie będziesz mógł znaleźć e-maila, sprawdź także katalog SPAM w Twoim programie pocztowym.

Przejdź do swojego panelu gdzie możesz dostosować swój profil lub powróć do ostatnio oglądanej strony.