eGotuj.pl to największy zbiór przepisów kulinarnych internautów w Polsce.

Mamy 23040 przepisów


Tarta z pieczoną papryką, pomidorami i wędzonym kurczakiem

data dodania: 2012-02-16 12:11
autor: yobada
źródło: yobada.blogspot.com
Średnia ocena potrawy:
  • 5 z 5 gwiazdek ocena przepisu kulinarnego.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
1 głosy Głosuj i Ty!

Składniki przepisu

  • opakowanie ciasta francuskiego,
  • 2 piersi wędzonego kurczaka,
  • 3 papryki, 300 g pomidorów koktajlowych,
  • opakowanie kremowego serka paprykowego,
  • 100 ml śmietany 18%, 1 łyżka octu balsamicznego,
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku, 1 łyżeczka suszonej bazylii,
  • parmezan do posypania, sól, pieprz

   Papryki oczyszczamy z gniazd nasiennych, dzielimy na części. Pieczemy przez 30 min. w średnio nagrzanym piekarniku, do czasu kiedy skórka na paprykach zacznie czernieć i zrobi się pomarszczona. Upieczoną paprykę wkładamy do worka foliowego, szczelnie zamykamy. Kiedy wystygnie zdejmujemy z niej skórkę. Kroimy w grubą kostkę.
Pomidorki koktajlowe dzielimy na połówki. Podsmażamy na niewielkiej ilości tłuszczu przez 2 minuty. Zalewamy octem winnym doprawiamy ziołami, niewielką ilością soli oraz pieprzu. Dokładnie mieszamy i smażymy jeszcze przez 2 minuty.
Piersi kurczaka kroimy w kostkę.
Na niewielkim ogniu podgrzewamy serek. Dodajemy do niego śmietankę. Cały czas mieszając gotujemy do czasu aż ser się rozpuści i połączy ze śmietaną. Doprawiamy do smaku.
W żaroodpornym naczyniu układamy ciasto francuskie. Wykładamy na nie podsmażone pomidory oraz kurczaka. Zalewamy sosem z sera. Na wierzchu układamy kostki papryki. Posypujemy startym parmezanem.
Zapiekamy w temperaturze 200 stopni przez 20-30 minut.
Gotowe!

Komentuj ten przepis





Masz już konto w serwisie?
Zaloguj się!

Formularz logowania
Zapomniałem hasło

Nie masz jeszcze konta?
Załóż konto w minutę!

Formularz rejestracji


Połącz już teraz swojego bloga z serwisem eGotuj.pl.
Twoje przepisy będą oceniane i komentowane przez innych użytkowników. Ty też będziesz mógł oceniać i komentować inne przepisy.

Nie, dziękuje


Gratulacje! Twoje konto zostało pomyślnie zarejestrowane w serwisie dzieki temu możesz dodawać nowe przepisy, komentować lub oceniać istniejące.

Na podany przez Ciebie adres e-mail wysłaliśmy link aktywujący konto. Jeżeli nie będziesz mógł znaleźć e-maila, sprawdź także katalog SPAM w Twoim programie pocztowym.

Przejdź do swojego panelu gdzie możesz dostosować swój profil lub powróć do ostatnio oglądanej strony.