eGotuj.pl to największy zbiór przepisów kulinarnych internautów w Polsce.

Mamy 23040 przepisów


Lazy Hours Dessert

data dodania: 2012-02-12 15:45
autor: Eatwithgusto
źródło: eatwithgusto1983.blogspot.com
Średnia ocena potrawy:
  • 5 z 5 gwiazdek ocena przepisu kulinarnego.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
1 głosy Głosuj i Ty!

Składniki przepisu

  • I warstwa: 1 galaretka o smaku morelowym (brzoskwiniowym, pomarańczowym)
  • 4 morele z puszki (pokrojone na grube paski, dwie morele na 1 porcję)
  • II warstwa: 200 ml śmietanki kremówki (30%)
  • 100 g czekolady gorzkiej (78%), 32 g cukru wanilinowego
  • III warstwa: 150 g śmietanki kremówki (30%)
  • 32 g cukru wanilinowego
  • dodatkowo: 6 okrągłych biszkoptów (3 biszkopty na porcję)
  • 4 kostki gorzkiej czekolady (2 kostki na porcję, pokrojone na małe kawałeczki)

   I warstwa: Galaretkę rozpuszczam w gorącej wodzie. Odstawiam do lekkiego wystygnięcia. Przelewam galaretkę do deserówek - do połowy wysokości. Do jeszcze płynnej galaretki dodaję pokrojone w paski morele. Odstawiam do lodówki, aby stężała.
II warstwa: Do szklanej miski umieszczonej na rondelku z wodą wlewam śmietanę kremówkę. Śmietanka nie może się zagotować, dlatego "całą operację" przeprowadzam na małym ogniu :). Dodaję połamaną na kawałki czekoladę. Mieszam do rozpuszczenia czekolady. Dodaję cukier wanilinowy. Gdy składniki dokładnie się połączą odstawiam czekoladę do wystygnięcia.
III warstwa: Ubijam śmietankę kremówkę z cukrem wanilinowym na puszystą piankę. Odstawiam do lodówki. Pianka lekko opadnie - zamierzony efekt. Musi być lekko płynna, dlatego nie dodałam do niej żadnych usztywniaczy i zagęstników.
Przygotowanie (całość): Na stężoną galaretkę kładę połamane 3 biszkopty. Następnie biszkopty pokrywam czekoladą, tak aby zostało jeszcze miejsce na śmietankę. Odstawiam do lodówki, aby czekolada lekko zastygła. Na czekoladę nakładam śmietankę. Deser posypuję drobno pokrojoną gorzką czekoladą.

Komentuj ten przepis





Masz już konto w serwisie?
Zaloguj się!

Formularz logowania
Zapomniałem hasło

Nie masz jeszcze konta?
Załóż konto w minutę!

Formularz rejestracji


Połącz już teraz swojego bloga z serwisem eGotuj.pl.
Twoje przepisy będą oceniane i komentowane przez innych użytkowników. Ty też będziesz mógł oceniać i komentować inne przepisy.

Nie, dziękuje


Gratulacje! Twoje konto zostało pomyślnie zarejestrowane w serwisie dzieki temu możesz dodawać nowe przepisy, komentować lub oceniać istniejące.

Na podany przez Ciebie adres e-mail wysłaliśmy link aktywujący konto. Jeżeli nie będziesz mógł znaleźć e-maila, sprawdź także katalog SPAM w Twoim programie pocztowym.

Przejdź do swojego panelu gdzie możesz dostosować swój profil lub powróć do ostatnio oglądanej strony.