eGotuj.pl to największy zbiór przepisów kulinarnych internautów w Polsce.

Mamy 23040 przepisów


Kurczak po cypryjsku wg Jamiego

data dodania: 2012-02-11 08:45
autor: bartoldzik
źródło: smakeuropy.eu
Średnia ocena potrawy:
  • 5 z 5 gwiazdek ocena przepisu kulinarnego.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
1 głosy Głosuj i Ty!

Składniki przepisu

  • 4 duże piersi z kurczaka
  • 100 g fety
  • 2 ząbki czosnku
  • 8 suszonych pomidorów (z oleju)
  • pęczek bazylii
  • pęczek natki pietruszki
  • skórka otarta z 1 małej cytryny
  • 4 gałązki świeżego rozmarynu
  • pieprz do smaku
  • oliwa do smażenia

   Na desce posiekać drobno natkę, bazylię, pomidory. Wkruszyć do tego fetę, dodać skórkę cytrynową, czosnek przeciśnięty przez praskę, skropić odrobiną oleju ze słoika z suszonymi pomidorami. Doprawić pieprzem do smaku, dokładnie przesiekać i wymieszać.
W piersiach wyciąć ostrym nożem kieszonkę, w każdej umieścić 1/4 farszu. Spiąć jej brzegi szpilką lub wykałaczką. Jeśli filety są bardzo grube, można je trochę klepnąć tłuczkiem przed faszerowaniem.
Na patelni rozgrzać sporą ilość oliwy i umieścić na niej filety. Zmniejszyć ogień pod patelnią, aby piersi się za szybko nie przypiekły. Zmoczyć pod kranem zmięty arkusz papieru do pieczenia i nakryć nim szczelnie patelnię (to przyspieszy smażenie i zapobiegnie wysychaniu piersi). Od czasu do czasu poruszać patelnią.
Gdy piersi od spodu się zrumienią, przerzucić je na drugą stronę i dodać całe gałązki rozmarynu, ponownie przykryć papierem. Usmażone filety ściągnąć z patelni i zawinąć na 2 minuty w folię aluminiową, co pozwoli na równomierne rozłożenie się wilgoci w mięsie. Po rozwinięciu piersi pokroić je w plastry i polać sosem z patelni wymieszanym z sosem z folii.
Smacznego :-)

Komentuj ten przepis


po prostu PYCHA!!!!!
2012-06-03 12:48 przez: Anonim



Masz już konto w serwisie?
Zaloguj się!

Formularz logowania
Zapomniałem hasło

Nie masz jeszcze konta?
Załóż konto w minutę!

Formularz rejestracji


Połącz już teraz swojego bloga z serwisem eGotuj.pl.
Twoje przepisy będą oceniane i komentowane przez innych użytkowników. Ty też będziesz mógł oceniać i komentować inne przepisy.

Nie, dziękuje


Gratulacje! Twoje konto zostało pomyślnie zarejestrowane w serwisie dzieki temu możesz dodawać nowe przepisy, komentować lub oceniać istniejące.

Na podany przez Ciebie adres e-mail wysłaliśmy link aktywujący konto. Jeżeli nie będziesz mógł znaleźć e-maila, sprawdź także katalog SPAM w Twoim programie pocztowym.

Przejdź do swojego panelu gdzie możesz dostosować swój profil lub powróć do ostatnio oglądanej strony.