eGotuj.pl to największy zbiór przepisów kulinarnych internautów w Polsce.

Mamy 23040 przepisów


Strogonow na bogato

data dodania: 2012-02-08 15:51
autor: domaskowa
źródło: domiwkuchni.blox.pl
Średnia ocena potrawy:
  • 5 z 5 gwiazdek ocena przepisu kulinarnego.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
1 głosy Głosuj i Ty!

Składniki przepisu

  • 360g schabu lub karkówki wieprzowej (może być też wołowe)
  • pół niedużej cebuli, 350 ml bulionu, 1 listek laurowy
  • szczypta suszonego tymianku, płaska łyżeczka czubrycy
  • 1 mała czerwona papryka, 1 marchewka, 2 średniej wielkości ziemniaki
  • 2 duże ogórki kiszone, 400g pomidorów krojonych lub przecieru
  • sól, pieprz, słodka papryka suszona - do smaku
  • 1 łyżeczka musztardy, 4 łyżki śmietany kwaśnej
  • 1 łyżka mąki pszennej

   Mięso pokroić w kostkę i dobrze podsmażyć na niewielkiej ilości oleju, aż będzie dobrze zarumienione. Przełożyć je do garnka. Cebulę pokroić w piórka i na tej samej patelni zeszklić, a następnie dodać do mięsa. Całość zalać bulionem, dodać tymianek i czubrycę oraz listek laurowy, postawić garnek na małym ogniu.
Marchewkę i ziemniaki umyć, obrać, ziemniaki pokroić w kostkę wielkości mięsa, a marchewkę w talarki, dodać do garnka i zostawić do momentu, aż całość się zagotuje.
W międzyczasie umyć paprykę, pokroić ją w nieduże paski, a ogórki odsączyć i pokroić w kostkę, dodać do mięsa razem z papryką i pomidorami, zamieszać. 
Całość przyprawić do smaku solą, pieprzem i słodką papryką. Łyżkę mąki rozprowadzić z łyżką śmietany, następnie dodać resztę śmietany i musztardę, wlać powoli chochelkę gulaszu i zamieszać. Powoli dolewać zaprawę do garnka i mieszać, podgrzewać tylko przez chwilę, by gulasz zgęstniał. Podawać od razu.
 
Smacznego.

Komentuj ten przepis





Masz już konto w serwisie?
Zaloguj się!

Formularz logowania
Zapomniałem hasło

Nie masz jeszcze konta?
Załóż konto w minutę!

Formularz rejestracji


Połącz już teraz swojego bloga z serwisem eGotuj.pl.
Twoje przepisy będą oceniane i komentowane przez innych użytkowników. Ty też będziesz mógł oceniać i komentować inne przepisy.

Nie, dziękuje


Gratulacje! Twoje konto zostało pomyślnie zarejestrowane w serwisie dzieki temu możesz dodawać nowe przepisy, komentować lub oceniać istniejące.

Na podany przez Ciebie adres e-mail wysłaliśmy link aktywujący konto. Jeżeli nie będziesz mógł znaleźć e-maila, sprawdź także katalog SPAM w Twoim programie pocztowym.

Przejdź do swojego panelu gdzie możesz dostosować swój profil lub powróć do ostatnio oglądanej strony.