eGotuj.pl to największy zbiór przepisów kulinarnych internautów w Polsce.

Mamy 23040 przepisów


Pieczona brukselka z orzechami włoskimi i kaparami

data dodania: 2012-02-08 12:32
autor: Foodpornveganstyle
źródło: foodpornveganstyle.blogspot.com
Średnia ocena potrawy:
  • 0 z 5 gwiazdek ocena przepisu kulinarnego.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
0 głosy Głosuj i Ty!

Składniki przepisu

  • 1 kg świeżej brukselki
  • szklanka orzechów włoskich
  • 3 łyżki kaparów, 2 ząbki czosnku
  • 1/4 czerwonej cebuli
  • 3/4 szklanki oliwy z oliwek
  • 1/4 szklanki octu z białego wina
  • 2 łyżki syropu z agawy
  • 1 łyżka musztardy francuskiej
  • sól, pieprz

   Nagrzewamy piekarnik do 220' C. Brukselkę obieramy i kroimy w ćwiartki. W dużej misce obtaczamy brukselkę w 1/4 szklanki oliwy, doprawiamy solą i pieprzem. Rozkładamy brukselkę na blasze wyłożonej folią aluminiową i pieczemy w piekarniku przez około 45 minut, w trakcie pieczenia należy ją przemieszać 2 razy aby upiekła się równomiernie. Należy również sprawdzić czy nie jest ona już gotowa przed upływem zalecanego czasu pieczenia, jeśli tak, wyjmujemy ją szybciej z pieca. Nagrzewamy małą patelnię i wsypujemy na nią orzechy włoskie, prażymy przez około 8 minut, studzimy i dokładnie siekamy. Dressing: W dużej misce za pomocą trzepaczki do piany dokładnie mieszamy ocet, musztardę i syrop z agawy, stopniowo dolewamy 1/2 szklanki oliwy, mieszamy. Kroimy kapary i cebulę, wyciskamy czosnek. Dodajemy do dressingu. Na końcu do miski dodajemy upieczoną wcześniej brukselkę oraz posiekane orzechy, całość dokładnie mieszamy. Serwujemy od razu lub zostawiamy w lodówce jeśli planujemy zjeść ją w późniejszym czasie. Życzymy smacznego :)

Komentuj ten przepis





Masz już konto w serwisie?
Zaloguj się!

Formularz logowania
Zapomniałem hasło

Nie masz jeszcze konta?
Załóż konto w minutę!

Formularz rejestracji


Połącz już teraz swojego bloga z serwisem eGotuj.pl.
Twoje przepisy będą oceniane i komentowane przez innych użytkowników. Ty też będziesz mógł oceniać i komentować inne przepisy.

Nie, dziękuje


Gratulacje! Twoje konto zostało pomyślnie zarejestrowane w serwisie dzieki temu możesz dodawać nowe przepisy, komentować lub oceniać istniejące.

Na podany przez Ciebie adres e-mail wysłaliśmy link aktywujący konto. Jeżeli nie będziesz mógł znaleźć e-maila, sprawdź także katalog SPAM w Twoim programie pocztowym.

Przejdź do swojego panelu gdzie możesz dostosować swój profil lub powróć do ostatnio oglądanej strony.