eGotuj.pl to największy zbiór przepisów kulinarnych internautów w Polsce.

Mamy 23040 przepisów


Shepherd's pie (zapiekanka pasterska)

data dodania: 2012-02-08 10:30
autor: yobada
źródło: yobada.blogspot.com
Średnia ocena potrawy:
  • 5 z 5 gwiazdek ocena przepisu kulinarnego.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
1 głosy Głosuj i Ty!

Składniki przepisu

  • 500 g mielonej łopatki wieprzowej, 1 duża cebula,
  • 1 duża marchewka, - 2 ząbki czosnku, 2 łyżki sosu Worcestershire,
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego, 1 łyżka suszonego tymianku,
  • 1/2 łyżki suszonego rozmarynu, 250 ml czerwonego wytrawnego wina,
  • 300 ml bulionu drobiowego,1 kg kleistych ziemniaków,
  • 50 g masła, 2 żółtka,parmezan do posypania, sól, pieprz..

   Doprawione solą i pieprzem mięso podsmażamy na rozgrzanym tłuszczu przez 3 minuty. Dodajemy starte na tarce: cebulę i marchewkę oraz zmiażdżony czosnek. Mieszamy i smażymy dalej przez kilka minut po czym dodajemy sos Worcestershire, koncentrat pomidorowy i zioła. Gotujemy przez 2-3 minuty mieszając od czasu do czasu. Wlewamy wino i gotujemy do czasu aż odparuje po czym dodajemy bulion. Zagotowujemy po czym zmniejszamy ogień i gotujemy aż sos zacznie gęstnieć. W razie potrzeby doprawiamy.
W międzyczasie przygotowujemy ziemniaki. Obrane gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Odsączamy i wkładamy z powrotem na ogień by odparować resztę wody. Łączymy je z dwoma łyżkami startego parmezanu, żółtkami oraz masłem. Przecieramy na puree. Doprawiamy do smaku.
Do żaroodpornego naczynia wykładamy sos mięsny. Na nim układamy puree ziemniaczane. Posypujemy odrobiną parmezanu.
Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut.
Gotowe!

Komentuj ten przepis





Masz już konto w serwisie?
Zaloguj się!

Formularz logowania
Zapomniałem hasło

Nie masz jeszcze konta?
Załóż konto w minutę!

Formularz rejestracji


Połącz już teraz swojego bloga z serwisem eGotuj.pl.
Twoje przepisy będą oceniane i komentowane przez innych użytkowników. Ty też będziesz mógł oceniać i komentować inne przepisy.

Nie, dziękuje


Gratulacje! Twoje konto zostało pomyślnie zarejestrowane w serwisie dzieki temu możesz dodawać nowe przepisy, komentować lub oceniać istniejące.

Na podany przez Ciebie adres e-mail wysłaliśmy link aktywujący konto. Jeżeli nie będziesz mógł znaleźć e-maila, sprawdź także katalog SPAM w Twoim programie pocztowym.

Przejdź do swojego panelu gdzie możesz dostosować swój profil lub powróć do ostatnio oglądanej strony.