eGotuj.pl to największy zbiór przepisów kulinarnych internautów w Polsce.

Mamy 23040 przepisów


Chińszczyzna po domowemu

data dodania: 2012-02-04 22:11
autor: glodni-bardzo
źródło: glodni-bardzo.blogspot.com
Średnia ocena potrawy:
  • 5 z 5 gwiazdek ocena przepisu kulinarnego.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
1 głosy Głosuj i Ty!

Składniki przepisu

  • garść krewetek (lub 1 pierś kurczaka)
  • 3 marchewki, 1 cebula
  • pół selera, cukinia
  • garść groszku cukrowego w strączkach
  • 2 główki bok choy, garść kiełków fasoli mung
  • 2 grzyby mun, ząbek czosnku
  • pieprz, oliwa
  • zwykły sos sojowy
  • słodki sos sojowy
  • olej sezamowy

   Na kilka godzin przed gotowaniem przygotujcie marynatę do krewetek (lub kurczaka) - wlejcie do miseczki dwie łyżki stołowe sosu sojowego, dorzućcie pokrojony w plasterki ząbek czosnku, pieprz, łyżkę oliwy. Pokryjcie marynatą dokładnie wszystkie krewetki, odstawcie.

Na godzinę przed gotowaniem zalejcie ciepłą przegotowaną wodą grzybki mun (powiększą się co najmniej dwukrotnie, dlatego wody musi być trochę więcej)

Przed samym gotowaniem przygotujcie warzywa. Obierzcie marchew, selera i cebulę. Warzywa oraz grzybki mun pokrójcie w cienkie paseczki i wrzućcie na rozgrzaną patelnię z oliwą. Gdy warzywa nabiorą złocistego koloru i delikatnie zmiękną, możecie już dorzucić groszek cukrowy (w całości, nie siekajcie go), oraz pokrojoną w paseczki cukinię, kiełki i porwaną w palcach bok choy (kolejność jest bardzo ważna, ponieważ wszystkie warzywa muszą się usmażyć zachowując jednocześnie chrupkość). Na koniec wrzucamy krewetki, razem z całą marynatą.
Całość musicie poddusić jeszcze około 10 minut. Po wyłączeniu ognia pod patelnią skrapiamy obficie danie olejem sezamowym i dodajemy pół łyżki słodkiego sosu sojowego.
Po wymieszaniu nasza domowa „chińszczyzna” jest gotowa.

Smacznego.

Komentuj ten przepis





Masz już konto w serwisie?
Zaloguj się!

Formularz logowania
Zapomniałem hasło

Nie masz jeszcze konta?
Załóż konto w minutę!

Formularz rejestracji


Połącz już teraz swojego bloga z serwisem eGotuj.pl.
Twoje przepisy będą oceniane i komentowane przez innych użytkowników. Ty też będziesz mógł oceniać i komentować inne przepisy.

Nie, dziękuje


Gratulacje! Twoje konto zostało pomyślnie zarejestrowane w serwisie dzieki temu możesz dodawać nowe przepisy, komentować lub oceniać istniejące.

Na podany przez Ciebie adres e-mail wysłaliśmy link aktywujący konto. Jeżeli nie będziesz mógł znaleźć e-maila, sprawdź także katalog SPAM w Twoim programie pocztowym.

Przejdź do swojego panelu gdzie możesz dostosować swój profil lub powróć do ostatnio oglądanej strony.