eGotuj.pl to największy zbiór przepisów kulinarnych internautów w Polsce.

Mamy 23040 przepisów


Marokańska zupa z ciecierzycą i soczewicą

data dodania: 2012-02-02 14:01
autor: kabka
źródło: katespiehole.blogspot.com
Średnia ocena potrawy:
  • 0 z 5 gwiazdek ocena przepisu kulinarnego.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
0 głosy Głosuj i Ty!

Składniki przepisu

  • 1 łyżka oliwy 1 cebula (użyłam czerwoną), 3 ząbki czosnku
  • 2,5 cm świeżego imbiru, 3 łyżeczki zmielonej kolendry
  • 3 łyżeczki zmielonego kuminu, 1/2 łyżeczki chilli w proszku
  • 1/2 łyżeczki nitek szafranu (użyłam w proszku)
  • 410 g pomidorów z puszki (użyłam 2 puszki, 480 g po odcieku)
  • 1 litr wywaru warzywnego (w oryginale 1 litr wody + łyżka Maggi; + 1 dodatkowy litr wody)
  • 250 g czerwonej soczewicy, 410 g soczewicy (po odcieku)
  • 1/3 szkl. posiekanej kolendry, 1/3 szkl. posiekanej pietruszki
  • nisko tłuszczowy jogurt (do podania; pominęłam)

   Cebulę, czosnek oraz imbir obieramy ze skórek, drobno siekamy. Soczewicę odcedzamy na sitku, odstawiamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę, po czym smażymy cebulę przez około 5 minut (lub tak długo aż zmięknie). Następnie dodajemy czosnek, imbir, kolendrę, kumin oraz chilli. Wszystkie przyprawy mieszamy i smażymy kolejną minutkę, odstawiamy z palnika. Do gorącego bulionu warzywnego (zmniejszyłam ilość) dodajemy szafran oraz podsmażone przyprawy/warzywa.Dodajemy pokrojone w kostkę pomidory z zalewą z puszki oraz soczewicę. Doprowadzamy do wrzenia, po czym gotujemy 20-30 minut pod przykryciem. Następnie, dodajemy cieciorkę, gotujemy kolejne 10 minut. Na koniec wrzucamy posiekane listki kolendry oraz pietruszki. Całość dokładnie mieszamy. Podajemy gorącą porcję z kleksem jogurtu. Smacznego!

Komentuj ten przepis





Masz już konto w serwisie?
Zaloguj się!

Formularz logowania
Zapomniałem hasło

Nie masz jeszcze konta?
Załóż konto w minutę!

Formularz rejestracji


Połącz już teraz swojego bloga z serwisem eGotuj.pl.
Twoje przepisy będą oceniane i komentowane przez innych użytkowników. Ty też będziesz mógł oceniać i komentować inne przepisy.

Nie, dziękuje


Gratulacje! Twoje konto zostało pomyślnie zarejestrowane w serwisie dzieki temu możesz dodawać nowe przepisy, komentować lub oceniać istniejące.

Na podany przez Ciebie adres e-mail wysłaliśmy link aktywujący konto. Jeżeli nie będziesz mógł znaleźć e-maila, sprawdź także katalog SPAM w Twoim programie pocztowym.

Przejdź do swojego panelu gdzie możesz dostosować swój profil lub powróć do ostatnio oglądanej strony.