eGotuj.pl to największy zbiór przepisów kulinarnych internautów w Polsce.

Mamy 23040 przepisów


Paprykowe curry z dorszem

data dodania: 2012-01-30 20:54
autor: yobada
źródło: yobada.blogspot.com
Średnia ocena potrawy:
  • 5 z 5 gwiazdek ocena przepisu kulinarnego.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
2 głosy Głosuj i Ty!

Składniki przepisu

  • 750 g filetów z dorsza
  • 3 papryki, 2 cebule
  • 4 łodygi selera naciowego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka suszonego tymianku
  • 4 łyżki słodkiej papryki, 2 puszki pomidorów
  • 200 ml śmietany 18%
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • 2 ząbki czosnku, 1 płaska łyżeczka cukru
  • 1 łyżka garam masala, 2 łyżki curry
  • pół łyżeczki mielonego chilli, sól, pieprz

   Filety z dorsza myjemy. Kroimy w kostkę. Przygotowujemy marynatę: oliwę z oliwek mieszamy z tymiankiem i 1 łyżką mielonej papryki. Zanurzamy w niej rybę i odstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę.
Drobno posiekaną cebulę podsmażamy ze zmiażdżonym czosnkiem na niewielkiej ilości tłuszczu. Paprykę oraz selera naciowego myjemy. Paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych. Wszystko kroimy w kostkę. Dodajemy do cebuli i smażymy przez 10 minut, by warzywa zmiękły. Dolewamy pomidory z puszki. Zagotowujemy. Zmniejszamy ogień, powoli dolewamy śmietanę, dodajemy koncentrat pomidorowy i przyprawy (pozostałą paprykę, cukier, curry, garam masalę chilli, sól i pieprz). Gotujemy pod przez ok. pół godziny.
Zamarynowanego dorsza doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu przez ok. 10 minut. Delikatnie łączymy z ugotowanym sosem
Podajemy z ugotowanym na sypko ryżem.

Komentuj ten przepis





Masz już konto w serwisie?
Zaloguj się!

Formularz logowania
Zapomniałem hasło

Nie masz jeszcze konta?
Załóż konto w minutę!

Formularz rejestracji


Połącz już teraz swojego bloga z serwisem eGotuj.pl.
Twoje przepisy będą oceniane i komentowane przez innych użytkowników. Ty też będziesz mógł oceniać i komentować inne przepisy.

Nie, dziękuje


Gratulacje! Twoje konto zostało pomyślnie zarejestrowane w serwisie dzieki temu możesz dodawać nowe przepisy, komentować lub oceniać istniejące.

Na podany przez Ciebie adres e-mail wysłaliśmy link aktywujący konto. Jeżeli nie będziesz mógł znaleźć e-maila, sprawdź także katalog SPAM w Twoim programie pocztowym.

Przejdź do swojego panelu gdzie możesz dostosować swój profil lub powróć do ostatnio oglądanej strony.