eGotuj.pl to największy zbiór przepisów kulinarnych internautów w Polsce.

Mamy 23040 przepisów


Ciasto kokosowe z nutą piernikową

data dodania: 2012-01-27 12:24
autor: Peonia
źródło: abcmojejkuchni.blogspot.com
Średnia ocena potrawy:
  • 5 z 5 gwiazdek ocena przepisu kulinarnego.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
1 głosy Głosuj i Ty!

Składniki przepisu

  • kokos
  • powidło śliwkowe
  • biszkopt

   na ciasto biszkoptowe
5 jajek + 5 żółtek
7 łyżek cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 op. małe cukru waniliowego
7 łyżek mąki tortowej (może być każda pszenna)

na ciasto kokosowe
5 białek
1 szkl. cukru
200g wiórek kokosowych
1/2 szkl. pokruszonych pierniczków suchych i kruszących (najlepsze są takie swoje domowe) bez czekolady!
1 łyż proszku do pieczenia

na masę
1/2 litra mleka
200g wiórek kokosowych,
1 szkl. cukru pudru
400g. masła (2 kostki)

do ozdoby
polewa czekoladowa lub starta czekolada, kwaśne powidło, kilka pokruszonych pierniczków

W pierwszej kolejności przygotujemy masę. W szerokim garnku należy zagotować mleko i odstawić z płyty. Do wrzącego mleka wsypujemy wiórka kokosowe i całość mieszamy. Gotową masę odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.
Teraz weźmiemy się za pieczenie biszkoptu
Do wysokiej miski wbijamy białka i ubijamy mikserem bądź trzepaczką na sztywną pianę (powinna być tak sztywna, żeby po odwróceniu miski do góry dnem nie wypadła). Następnie dodajemy cukier i nadal ubijamy kilka minut. Tutaj praca miksera się kończy. Kolejne czynności obowiązkowo wykonujemy drewnianą łyżką. Dodajemy żółtka może być kolejno po jednym, ale jak widzicie ja dodałam wszystkie naraz:) Zawsze tak robię a biszkopty wychodzą:) Bardzo delikatnie mieszamy białka z żółtkami zagarniając masę od dołu ku górze, aż powstanie jednolita, masa. Następnie dodajemy po łyżce mąki zmieszanej z proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym (tutaj z kolei, nie można dodać jej wszystkiej naraz, bo ciasto opadnie!) Bardzo delikatnie w podobny sposób jak żółtka mieszamy. Tak przygotowaną masę wlewamy do standardowej prostokątnej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.

Moja rada:
Nie eksperymentujcie z podkładem do biszkoptów. Używajcie tylko papieru do pieczenia! Można go kupić bardzo tanio, a macie gwarancję, że biszkopt zawsze od niego odejdzie bez problemu:)

Wstawiamy biszkopt do piekarnika i pieczemy w temp. 200 stopni C przez ok.35-45 min. Wierzch musi być lekko zrumieniony i suchy:)
Biszkopt kokosowy przygotowujemy podobnie jak zwykły. Gdy ubijemy białka z cukrem dodajemy kokos i pokruszone pierniczki wymieszane z proszkiem do pieczenia i bardzo delikatnie jak poprzednio mieszamy tylko do połączenia się składników. Również wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Pieczemy ok 30 - 40 min w temp. 180 stopni C.
Kiedy biszkopty nam się upiekły i sobie stygną zabierzemy się za kończenie masy.

Sprawdzamy czy kokos zaparzony w mleku jest sypki, czy też widać nie wsiąknięte przez niego mleczko (może się tak zdarzyć), ale to oczywiście nie jest problem:) Jeśli kokos jest sypki możemy przystępować do dzieła. Jeśli nie, musimy odcisnąć od niego mleko na drobnym sitku i gotowe:)

Masło (musi mieć temperaturę pokojową) ubijamy na puszystą masę do białości, dodajemy cukier puder i ubijamy kilka minut do połączenia się składników. Kokos dodajemy po 1 łyżce i ubijamy na puszystą masę.
Kosztujemy i można dodać odrobinę spirytusu:) Jak kto woli max. 1 kieliszek.

Przełożenie:
biszkopt
masa kokosowa
biszkopt kokosowo - piernikowy
masa kokosowa

Placka możemy ozdobić rysując na masie fantazyjne wzory np. widelcem i w powstałe wgłębienia wkładamy kwaśne powidło lub roztopioną czekoladę (fantazja, fantazja), bądź posypać pokruszonymi pierniczkami:)
Możemy też posmarować pierwszy biszkopt powidłem lub dżemem i następnie wykonać kolejne wymienione czynności. Powidło sprawi, że placek będzie jeszcze bardziej wilgotny i nie będzie mdły:)

Ciasto podajemy w temperaturze pokojowej najlepiej w godzinę po wyjęciu z lodówki.
Życzę smacznego:)

http://abcmojejkuchni.blogspot.com/2012/01/ciasto-kokosowe-z-nuta-piernikowa.html

Komentuj ten przepis





Masz już konto w serwisie?
Zaloguj się!

Formularz logowania
Zapomniałem hasło

Nie masz jeszcze konta?
Załóż konto w minutę!

Formularz rejestracji


Połącz już teraz swojego bloga z serwisem eGotuj.pl.
Twoje przepisy będą oceniane i komentowane przez innych użytkowników. Ty też będziesz mógł oceniać i komentować inne przepisy.

Nie, dziękuje


Gratulacje! Twoje konto zostało pomyślnie zarejestrowane w serwisie dzieki temu możesz dodawać nowe przepisy, komentować lub oceniać istniejące.

Na podany przez Ciebie adres e-mail wysłaliśmy link aktywujący konto. Jeżeli nie będziesz mógł znaleźć e-maila, sprawdź także katalog SPAM w Twoim programie pocztowym.

Przejdź do swojego panelu gdzie możesz dostosować swój profil lub powróć do ostatnio oglądanej strony.