eGotuj.pl to największy zbiór przepisów kulinarnych internautów w Polsce.

Mamy 23040 przepisów


Krewetki z patelni z papryka

data dodania: 2012-01-26 09:25
autor: majka
źródło: kalejdoskopkulinarny.blogspot.com
Średnia ocena potrawy:
  • 4 z 5 gwiazdek ocena przepisu kulinarnego.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
1 głosy Głosuj i Ty!

Składniki przepisu

  • 1 ząbek czosnku
  • 4 cebulki dymki
  • 4 gałązki natki pietruszki
  • 10 dużych krewetek (bez skorupek)
  • suszone chili w płatkach
  • sól morska gruboziarnista
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 6 łyżek oliwy
  • 1 czerwona papryka

   Dzisiejsze danie to smaczna propozycja dla miłośników krewetek, do których i ja się zaliczam :) Bardzo smaczne i bardzo szybkie w przygotowaniu (czas przygotowania to tylko 20 min.). Pyszne krewetki, chrupiąca papryka a do tego czosnek i aromatyczna natka pietruszki. Idealne jako przystawka lub przekąska w ciągu dnia. Z podanych składników wychodzą dwie nieduże porcje, wiec jeśli chcielibyście podać krewetki jako danie kolacyjne, polecam podwoić ilość składników. I koniecznie podajcie z bagietka, którą można później wybierać sos z miseczek. Gorąco polecam :)

Czosnek obrać, pokroić w cienkie plasterki. Cebulkę dymkę umyć, białą i jasno-zielona cześć cebulki pokroić w plasterki (szczypior odrzucić).

Paprykę umyć, usunąć pestki, pokroić w 1 cm kostkę. Z natki pietruszki oberwać listki, posiekać.

Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy, przesmażyć na niej krewetki (po 1-2 min. z każdej strony). Oprószyć płatkami chili i sola morska, zdjąć z patelni.

Wlać na patelnie kolejne 2 łyżki oliwy, wrzucić czosnek, paprykę i cebulkę dymkę. Smażyć przez 5 min. na średnim ogniu. Doprawić do smaku sola i płatkami chili.

Podsmażone krewetki dodać do warzyw, wsypać natkę pietruszki, wlać 2 łyżki wody, pozostałe 2 łyżki oliwy i sok z cytryny, wymieszać. Podawać z bagietka.

Komentuj ten przepis


Idealne krewetki ,uwielbiam te duże kupię je w Lidl ,i jeszcze w chili robię pyszniutkie.Przepis super.
2012-07-02 20:48 przez: Anonim



Masz już konto w serwisie?
Zaloguj się!

Formularz logowania
Zapomniałem hasło

Nie masz jeszcze konta?
Załóż konto w minutę!

Formularz rejestracji


Połącz już teraz swojego bloga z serwisem eGotuj.pl.
Twoje przepisy będą oceniane i komentowane przez innych użytkowników. Ty też będziesz mógł oceniać i komentować inne przepisy.

Nie, dziękuje


Gratulacje! Twoje konto zostało pomyślnie zarejestrowane w serwisie dzieki temu możesz dodawać nowe przepisy, komentować lub oceniać istniejące.

Na podany przez Ciebie adres e-mail wysłaliśmy link aktywujący konto. Jeżeli nie będziesz mógł znaleźć e-maila, sprawdź także katalog SPAM w Twoim programie pocztowym.

Przejdź do swojego panelu gdzie możesz dostosować swój profil lub powróć do ostatnio oglądanej strony.