eGotuj.pl to największy zbiór przepisów kulinarnych internautów w Polsce.

Mamy 23040 przepisów


Sushi z czerwonym kawiorem

data dodania: 2012-01-09 11:06
autor: kremlinek
źródło: przepisy-aleksandry.blogspot.com
Średnia ocena potrawy:
  • 5 z 5 gwiazdek ocena przepisu kulinarnego.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
3 głosy Głosuj i Ty!

Składniki przepisu

  • 3 białka
  • 3 żółtka
  • pół szklanki cukru
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia (opcjonalnie)
  • łyżka zielonej herbaty (matcha)
  • 135 gramów mąki
  • 2 łyżki roztopionego i zimnego masła
  • czerwony cukier lub czerwona posypka
  • cukier puder do oprószenia kuchennej ściereczki

   Zachwycam się azjatyckimi słodkościami. Są niesamowicie wdzięczne i pomysłowe. Jakiś czas temu spotkałam się ze zdjęciem ciasta - sushi. Dzisiaj moja wersja azjatyckiego specjału :).
Cukiernictwo w Azji uznawane jest za sztukę. Umiejętność wypieku dobrego ciasta łączy się z prestiżem, np. w Japonii szacunek zdobywa się, gdy dana osoba potrafi upiec biszkopt - Kasutera.

Do upieczenia ciasta wykorzystałam sprawdzony przepis na biszkopt herbaciany. Troszkę go zmodyfikowałam. Jeżeli lubicie smak migdałów, to polecam wykorzystać przepis na ciasto chamei.

1. Ubij białka ze stopniowo dodawanym cukrem. Piana ma być bardzo sztywna.
2. Stopniowo dodawaj po jednym żółtku. Miksuj dość długo, aby jak najwięcej powietrza dostało się do ciasta.
3. Na sitko dodaj mąkę i herbatę (w tym momencie należy dodać też proszek do pieczenia, jeśli będziesz go używać). Stopniowo przesiewaj je do ciasta - mieszaj delikatnie ciasto łyżką.
4. Natłuść i posyp bułką tartą lub kaszą manną prostokątną blachę do pieczenia.
5. Przelej ciasto na blachę.
6. Piecz w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C przez około 12 minut.
7. Upieczone ciasto zostaw 10 minut w piekarniku - drzwiczki piekarnika powinny być otwarte. 
8. Przygotuj dwie kuchenne ściereczki. Posyp je cukrem pudrem. 
9. Od razu po wyjęciu z piekarnika ciepłe ciasto podziel na dwie części. Zwiń każdą z części w ściereczkę.
10. Odstaw do ostygnięcia.


Składniki na masę:
120 ml kremówki
50 ml skondensowanego słodzonego mleka
1 łyżeczka wody różanej (można zamienić na esencję waniliową)

Wykonanie:
1. Ubij bitą śmietanę ze wszystkich składników.
2. Rozwiń rolady i wyłóż na nie krem.
3. Zwiń ponownie ciasta. Owiń każdą roladę w plastikową folię spożywczą.
4. Wstaw na parę godzin do lodówki lub na godzinę do zamrażarki.
5. Rolady pokrój na około 3 cm kawałki. Posyp je czerwonym cukrem lub posypką.

Komentuj ten przepis


nie jestem anonim
2013-01-22 12:16 przez: Anonim git
2013-01-22 12:15 przez: Anonim



Masz już konto w serwisie?
Zaloguj się!

Formularz logowania
Zapomniałem hasło

Nie masz jeszcze konta?
Załóż konto w minutę!

Formularz rejestracji


Połącz już teraz swojego bloga z serwisem eGotuj.pl.
Twoje przepisy będą oceniane i komentowane przez innych użytkowników. Ty też będziesz mógł oceniać i komentować inne przepisy.

Nie, dziękuje


Gratulacje! Twoje konto zostało pomyślnie zarejestrowane w serwisie dzieki temu możesz dodawać nowe przepisy, komentować lub oceniać istniejące.

Na podany przez Ciebie adres e-mail wysłaliśmy link aktywujący konto. Jeżeli nie będziesz mógł znaleźć e-maila, sprawdź także katalog SPAM w Twoim programie pocztowym.

Przejdź do swojego panelu gdzie możesz dostosować swój profil lub powróć do ostatnio oglądanej strony.